Kötelező lesz az oltás a parlamentben – kivéve a képviselőknek

Ország

Az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója által kiadott hírlevél, amely a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként írja elő, kizárólag a hivatal által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőkre és munkavállalókra vonatkozik, az országgyűlési képviselőkre nem – emelte ki az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Szilágyi Zoltán nyomatékosította, hogy ilyen kitételt nem tartalmaz, nem is tartalmazhat a rendelkezés.
Szerdán több portál is úgy értelmezte az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója által kiadott hírlevelet, hogy az a képviselőkre is vonatkozik.

A munkáltatóknak még október végén adott lehetőséget a kormány a kötelező oltás elrendelésére, a levél szerint 2021. december 31-ig nekik és minden egyéb országgyűlési alkalmazottnak kötelező legalább valamelyik vakcina első dózisával beoltatnia magát, az erről szóló igazolást pedig be is kell mutatni.

Akik nem oltatják be magukat, azokat 2022. január 1-től fizetés nélküli szabadságra küldik, ez alatt a teljes körű egészségügyi ellátásra sem lesznek jogosultak a munkavállalók, és ezt távmunkával sem válthatják ki, a helyzet egészen az oltás felvételéig marad így.