Elfogták a Momentum sajtótájékoztatóján verekedő férfit

Ország

Tegnap délután Fekete-Győr András és Orosz Anna számos momentumos politikus kíséretében tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a párt vezetésében történt személyi változásokról számoltak be – közölte a Momentum. A sajtótájékoztató utáni kérdéseket egy férfi artikulálatlan és obszcén bekiabálásokkal próbálta megzavarni, majd látva, hogy ez nem sikerül, fizikálisan ment neki az ott lévő momentumosoknak.

Az index élő közvetítésénél a bekiabálások 29:20 és 33:06 körül hallhatóak, majd a négy fizikai atrocitásból kettő látható a felvétel utolsó három másodpercében. A bekiabálások után a férfi megindult a momentumos csapat háta mögött, a videóban 33:11-nél látható, hogy a Momentum egyik elnökségi tagja, Ilyés Márton, odafordul a férfihoz, hogy megkérje, fejezze be amit művel. A következő pillanatban pedig már az látszik, ahogyan – az eddig, főleg propagandában megjelent hírekkel ellentétben – a férfi pofozza meg Ilyést, aki a kezét a férfi válla felé emelve próbál védekezni és a férfit megállítani. A férfit nem sikerült megállítani, így ő ment tovább, és a felvétel utolsó másodpercében, a kép bal szélén látható, ahogy a Momentum sajtóreferensét (szürke kabátban) is konkrétan pofon vágja, amikor az felé indul, hogy leállítsa az ámokfutást. Ezek után a férfi néhány percre elment a helyszínről, majd amikor visszajött, a még ott beszélgető momentumos társaság közé dobott egy égő cigarettát, valamint ezek után nekiment a már választókkal beszélgető Fekete-Győr Andrásnak, akit szintén megütött.

A Momentum helyszínre hívta a rendőrséget, majd a helyszíni szemle után több sértett, illetve tanú a rendőrségen tett tanúvallomást. A rendőrség bekérte a többi felvételt is a többi megjelent sajtóorgánumtól és a nyomozást megkezdték.

Mérhetetlenül felháborítónak és elszomorítónak tartjuk, hogy az elmúlt 12 évben idáig jutott a közéleti moralitás: emberek fizikálisan mennek neki politikusoknak, aktivistáknak, konkrét fájdalmat akarnak okozni azért, mert valaki a számára nem megfelelő oldalon politizál. Szerencsére fizikálisan nem sérült meg komolyabban senki a tegnapi eseményen, ellenben a magyar társadalom érzelmi és morális sérelmei kézzelfoghatóak. Amikor a Momentum politikai kultúraváltásról beszél, erről is beszél: a politikának nem lehet olyan uszító, megosztó hatása, hogy az emberek eljussanak odáig, hogy megtámadnak másokat

– közölte a párt.

A közvetítésben szereplő két atrocitást lassítva és közelítve itt megtekintheti – a felvételen lila nyíllal jelöltük Ilyés Márton karját, sárga nyíllal pedig a férfi kezét, amint megüti az elnökségi tagot. A sajtós kollégát ért pofont egy fej kitakarja, de kollégánk fej- és test mozdulataiból egyértelműen látszik, mi történt.