Februártól változtak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások

Ország

Februártól műtrágyavásárlásnál a vásárlónak egy nyilatkozatot kell kitöltene és leadnia az eladónak, továbbá igazolnia kell, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytat (és nem bombát gyárt: a szerk.)

Februártól változtak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások, mert hatályba lépett több, a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló európai uniós rendelet – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a honlapján.

A rendelet vásárlói nyilatkozat beszerzéséhez köti az értékesítést, illetve a tranzakciók nyilvántartását és időszakos megőrzését is előírja.

Felhívták a gazdálkodók figyelmét, hogy a jogszabályváltozással az egyes műtrágyák (például az ammónium-nitrát) vásárlására vonatkozó szabályozás is módosult. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyrészt a műtrágyavásárlásnál a vásárlónak egy nyilatkozatot kell kitöltene és leadnia az eladónak, továbbá igazolnia kell, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytat (őstermelő, egyéni vállalkozó, gazdálkodó szervezet ).

Ezek hiányában a kereskedésben nem szolgálható ki a gazdálkodó, nem vásárolhat és nem is birtokolhat bizonyos összetételű műtrágyát és műtrágya-alapanyagot – írta az agrárkamara. A korlátozott robbanóanyag-prekurzorok listáját és a hozzájuk kapcsolódó határértéket, amely felett korlátozott az értékesítésük, a rendelet melléklete tartalmazza.

(MTI)