Múzeumok éjszakája – Tárlatvezetések, szerelmi jósda, zenés programok Szolnokon

Kultúra

Tárlatvezetések, szerelmi jósda, zenés programok, filmvetítések és fegyverzettechnikai bemutató is szerepel a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon.

Idén 21 szolnoki intézményben, szervezetnél és 4 térségi településen – Kőteleken, Martfűn, Rákóczifalván és Tiszaföldváron – várják az érdeklődőket június 24-én a Múzeumok éjszakája programsorozatra – olvasható a szolnoki polgármesteri hivatal közleményében.

Újra részt vesz az eseménysorozatban a felújított Szolnoki Szigligeti Színház, ahol a közönség számára csoportokban mutatják be a teátrum különböző helyiségeit, miközben találkozhatnak az öltözőikben jelmezüket próbáló művészekkel, a díszletezőkkel, a világosítókkal, és kipróbálhatják a forgószínpadot vagy a süllyesztőt is.

Új helyszínként kapcsolódik be a Szolnoki Felszíni Vízmű és a Nefag Zrt. – Bagolyvár Vadaspark. Az érdeklődők üzemlátogatáson tekinthetnek be a Tisza folyóra települt felszíni vízmű víztisztítási technológiájába, a  vadasparkban pedig éjszakai etetésen vehetnek részt.       A szolnoki Damjanich János Múzeumban tárlatvezetésekkel, előadással, könyvritkaságokkal, “rontás elleni” koszorúfonással, karkötőkészítéssel, tűzugrással várják a vállalkozó kedvűeket. A múzeum díszudvarán szenior örömtánc lesz, de musicalslágerek is felcsendülnek. Késő este a Kis éji zenét adja elő a Szolnoki  Szimfonikus Zenekar. Emellett lesz szelfipont a Vasziliadisz Anesztisz gyűjteményben, pecsételős játék és tombolahúzás.

A Szolnoki Galériában tárlatvezetés, játékos kvíz és műalkotás-hasonmás keresés is szerepel a programok között, de be lehet majd öltözni korhű viseletekbe is. A szolnoki Tabáni Tájházban 24 meglepetéssel, az udvaron 24 játékos feladattal várják a látogatókat.

A Jubileum téri MÁV óvóhelyen folyamatos tárlatvezetés és “tűzoltás”  is lesz puttonyfecskendővel gyermekeknek, valamint bemutatják a mobil labor műszereit, tevékenységét.

A szolnoki vasútállomáson tárlatvezetés mellett lesz megtekinthető a Szolnoki Vasúti Almárium című vasúttörténeti kiállítás, de vasúti utazási “okmányokat” is készíthetnek és retro vasúti oktató- és propagandafilmeket is láthatnak az érdeklődők.

A vasútállomás melletti toronyház tetején előadásokat tartanak majd, és lehetőség nyílik távcsöves megfigyelésre is a tetőről derült idő esetén.

A MÁV Vagon Vasúti Jármű Gyártó és Javító Kft. szolnoki járműjavítójában az érdeklődők szakszerű kísérettel megnézhetik a felújított, több mint 115 éves, muzeális értékű víztornyot vagy a kevésbé közismert óvóhelyet, továbbá bepillantást nyerhetnek a KISS motorkocsi karbantartási tevékenységébe és megtekinthetik a karbantartás helyszínéül szolgáló felújított Pálmaházat is.

A Milléri Szabadtéri Vízügyi Kiállítóhelyen tárlatvezetés lesz, a múzeum fő látványossága az 1862-ben épült zsilip és az 1885-ben kiépített  szivattyútelep.

Az Ormos Imre parkban ki lehet majd próbálni a 3D-s nyomtatót, továbbá az érdeklődők összemérhetik felkészültségüket, tudásukat a mesterséges intelligenciával.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban tárlatvezetéseket tartanak. A pilótapont, a 4D mozi, a MiG-29 szimulátorpark, a 3D karika és a csúszópálya mellett katonai kiképzőpálya, valamint tematikus játszótér várja az érdeklődőket.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményében lesz látható az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének felszerelésbemutatója, de a látogatók kipróbálhatják az MH 86. SZHB által kitelepített repülőgép-szimulátort is. Látható lesz az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár statikus fegyverzettechnikai bemutatója, továbbá egyenruházati és fegyvertörténeti bemutató a Magyar Néphadsereg időszakából.

A Szolnoki Művésztelepen betekinthetnek az érdeklődők a művészek műtermeibe, de előadás és tárlatvezetés is lesz.

A TiszapArt Moziban filmvetítésekkel és a Magiszter Fényes Adolf Művészeti Szakgimnázium tanév végi kiállításával várják a közönséget.

A Verseghy Ferenc Könyvtárban előadás, bábjáték, nyomozós-nyomkeresős játék, Szent Iván-éji szerelmi jósda, családi vetélkedő és régi fotók mentése szerepel a programok között. A könyvtár előtti Kossuth téren  népi zenés játékok és táncok, salsabemutató, tánctanítás lesz.

A felújított Belvárosi Szentháromság Templomban játékos, bibliai ismereteken alapuló templomfelfedezés és szabadulószoba várja a gyerekeket, de lesz szentmise, toronyzene, orgonakoncert, vetített képes imádságos meditáció és a templomtéren miseborkóstoló.

A Szolnoki Református Templom csendes zenei háttérrel, nyitott kapukkal várja a látogatókat. A evangélikus templomba is be lehet tekinteni, a templom és Adapterház előtti téren ízelítőt kaphatnak az arra járók a templomi élményekből, zenéből. A Mártírok Templomában folyamatos tárlatvezetés lesz és bemutatják a legismertebb izraelita személyiségeket.

A Szolnokon és a környékbeli településeken szervezett programok többnyire térítésmentesen, néhány esetben kedvezményesen vehetők igénybe. Néhány programon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezekről részletes információt tartalmaz a rendezvényről kiadott programfüzet.

(MTI)