Louvre Párizs Múzeum

A világ legnagyobb olasz reneszánsz kiállítása nyílik a párizsi Louvre-ban

Kultúra

A világon a legnagyobb, olasz reneszánsz remekműveket bemutató kiállítás nyílik szerdán Párizsban: a Louvre múzeuma a saját gyűjteményével együtt állítja ki a nápolyi Capodimonte Múzeum mintegy hetven remekművét.

A Nápoly Párizsban című tárlat a Louvre-on belül három helyszínen – a Nagy Galéria nevű folyosón, a Kápolnateremben és az Órateremben – hat hónapig lesz megtekinthető, miközben az Itália egyesítése előtti időkből a Farnese, a Bourbon és Bonaparte-Murat családoktól származó gyűjteménnyel rendelkező Capodimonte Múzeumot felújítják. A Nápolyból érkező hetven festményt a XV. és XVI. századi olasz festészetnek a Louvre-ban található több száz remekművével együtt állítják ki.

Láthatók lesznek az 1515 és 1535 között Velencében, Rómában és Firenzében készült legszebb portrék, figyelemre méltó aktok, és Caravaggio, Masaccio, Bellini, Ribera és a Parmigianino néven ismert Filippo Mazzola, valamint Tiziano, Carracci és Reni remekművei is.

Sylvain Bellenger, a nápolyi múzeum igazgatója, a párizsi tárlat egyik kurátora az AFP hírügynökségnek elmondta: a tárlaton a Louvre-nak az egyensúlyt és a finomságot kereső római és bolognai iskolára koncentráló olasz barokkja szembesül a drámaiságon és a látványosságon alapuló nápolyi barokkal.

Míg a Louvre “nagyon gazdag XVI. századi velencei festményekben, például Tiziano vagy Veronese alkotásaiban, egy kicsit kevesebb Tintorettóval és kevés Bellinivel bír”, akinek a munkáiból viszont a Capodimonte Múzeum “a világ egyik legjelentősebb gyűjteményével” rendelkezik – mondta a másik kurátor, Sébastien Allard, a Louvre festészeti osztályának igazgatója.

(MTI)