Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról

Kultúra

Budapest, 2021. április 8., csütörtök (MTI) – Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról; az április 24-i közös online mozizásra április 13-ig lehet jelentkezni – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön az MTI-vel.

Mint írják, 38 ország fiatalsága egy olasz-francia, egy norvég és egy ír-luxemburgi jelölt közül választja ki Európa legjobb filmjét április 24-én.

Az NFI az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére április 13-ig várja 12-14 éves fiatalok jelentkezését, akik a három jelölt film megtekintése után szavazatukkal csatlakozhatnak a “legfiatalabb” nemzetközi zsűrihez és részt vehetnek a 2021-es Fiatalok Közönségdíja (Young Audience Award) odaítélésében.

A Fiatalok Közönségdíja programot idén rendhagyó módon online rendezik meg – emelik ki a közleményben.

A Fiatalok Közönségdíjára jelölt filmek között van az olasz-francia Pinokkió (Pinocchio), Matteo Garrone rendezésében, a norvég Át a határon (The Crossing), Johanne Helgeland rendezése és az ír-luxemburgi Farkasjárók (Wolfwalkers) Tomm Moore és Ross Stewart rendezésében.

A jelölteket idén is kétlépcsős eljárásban választották ki: először egy nemzetközi bizottság jelölt 8 filmet a legfrissebb európai termésből. A bizottság tagja volt az olasz Graziella Bildesheim, a grúz Levan Dvali, a német Nicola Jones, a görög Dimitrisz Szpiru és a holland Annelot Tijs. A második lépésben a Fiatalok Közönségdíja program egykori résztvevőiből álló zsűri nézte meg a nyolc filmet, és választotta ki a végső versenybe kerülő hármat.

A 38 résztvevő országban az Európai Filmakadémia és a helyi együttműködő szervezetek a Fiatalok Közönségdíjával lehetőségét teremtenek arra, hogy az ifjúság kiváló európai filmeket ismerhessen meg, tapasztalt filmoktatók irányításával megvitathassák a látottakat és kapcsolatba léphessenek kortársaikkal.

A 2021-es legjobb európai ifjúsági filmért járó Fiatalok Közönségdíját több ezer tizenéves szavazata dönti majd el. A nyertest április 25-én online díjátadó ünnepségen hirdetik ki, amelynek házigazdája egy korábbi Fiatalok Közönségdíja zsűritag, Ivana Noa (Belgium) lesz.

Az ünnepséget élőben közvetíti a yaa.europeanfilmawards.eu portál, amely további információkat is kínál a jelölt filmekről és a programban résztvevő helyszínekről.

A Nemzeti Filmintézet 2013-ban azzal a céllal csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatalok Közönségdíja programhoz, hogy népszerűsítse a közös mozizást és elősegítse a hazai fiatalok értő, tudatos és nyitott filmfogyasztóvá válását – áll a közleményben.

Mint írják, a jelentkezés és bővebb információ a filmekről a https://nfi.hu/hu/kepzes/young-audience-award címen érhető el.

 

MTI

pixabay