Faültetés Debrecenben

Civil Fórum: azok ültetnek ma fát Debrecenben, akik nyakunkra hozták ezt a szörnyűséget

Helyi hírek

Sajnálatos módon, de nem először került városunk légszennyezési szempontból a legszennyezettebb települések közé hazánkban az elmúlt hónapban. Debrecen természeti adottságai, valamint a megváltozott környezeti hatások miatt már most is tudható, miszerint az „Alföld” kiszáradóban van, a szálló por mértéke egyre inkább növekedni fog – írja portálunkhoz is eljuttatott közleményében a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Mint fogalmaznak, városunk zöld politikájának alapvető célkitűzése kellene, hogy legyen ezen káros folyamatok megállítása, illetve a helyzet javítása a debreceniek egészséges környezetének megóvása érdekében. Ezzel szemben a jelenlegi polgármesteri vezetés teljes mértékben támogatja a CATL beruházását, amely a megismert adatok szerint jelentősen terhelni fogja környezetünket, miközben milliókat költenek el „zöld propagandára”.

A közlemény rámutat, a CATL-nek 49 db szennyező pontforrása (kéménye) van, amelyből a környezeti hatástanulmány szerint 23 db bocsát ki PM10-et, szálló port, valamint egyéb szennyező anyagokat. Ehhez jön még a telephelyén a gépjármű forgalom szennyező kibocsátása nehéz tehergépjármű és tehergépjármű 350 db/nap 35 db/óra, személygépkocsi 1291 db/nap 431 db/óra.

Azok ültetnek ma facsemetéket, akik a nyakunkra hozták ezt a szörnyűséget. Olyannak tüntetik fel magukat, mint akik mindent megtesznek a Városunk zöldebbé tétele érdekében, miközben tudják és ismerik a szennyező adatokat, veszélybe sodorják a Várost. Ez egy megtévesztő álpropaganda, hiszen ezek a facsemeték, ha megélik a 15-20 éves korukat, akkor lesznek arra alkalmasak, hogy megkössék a szálló port. A kínai akkugyár viszont már jövőre szennyezni fog és ha nem állítjuk meg, akkor rövid időn belül jelentősen romlani fog Debrecen légszennyezettsége

– írja a debreceni civil egyesület.

Ezek is érdekelhetnek:

A tervezett helyett négyszázszor több fát kellene ültetni Debrecenben, hogy kompenzálja a CO2-kibocsátást. A Mikepércsi Anyák írása

Fecske- és denevérodúkat helyeztek ki Józsán

Úgy vélik, Debrecenben az ésszerű és tervezett „zöld fordulat” csak úgy képzelhető el, ha a szennyező forrásokat is csökkentjük, ezért egy valós növénytelepítést kell végrehajtani a kínai akkugyár megnyitása nélkül, és nem a propaganda csemeteültetést reklámozni.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület folytatná a „Európa Zöld Fővárosa” címre történő pályázatot azzal a bevezetéssel, hogy sikerült a debreceniekkel összefogva, az eddigi legszennyezőbb beruházást meggátolni – olvasható a szervezet közleményében.