Pósán László Mándi László

Pósán László szerint a Momentum idegen érdekeket szolgál – Orbán Viktor hasonló akciója még nem zavarta

Helyi hírek

“Újabban a Momentum azzal dicsekszik, hogy hazánk miattuk nem kapja meg a nekünk járó uniós pénzeket Brüsszelből” – állítja Facebook-videójában dr. Pósán László fideszes országgyűlési képviselő, egyetemi professzor.

Pósán azt ATV Egyenes beszéd című műsorára hivatkozik, ahol (nem mondja ki a nevét, de mi eláruljuk) Hajnal Miklós momentumos képviselő arról beszélt, hogy a Magyarország (helyesebben a magyar kormány) ellen indított uniós kötelezettségszegési eljárásokban, és így az uniós források visszatartásában jelentős szerepe volt a két momentumos EP-képviselőnek, Donáth Annának és Cseh Katalinnak. Hajnal Rónai Egon kérdésére azt felelte, ezt nem érzi hazaárulásnak, ez inkább a kormánypárti szavazókra és különösen Deutsch Tamásra lehet igaz.

Pósánnál viszont beragadt a baloldalazós lemez:

A Momentum brüsszeli nemzetellenes ténykedésében Mándi Lászlónak, a baloldal debreceni polgármester-jelöltjének is felelőssége van, ugyanis hosszú éveken át a párt országos elnökségi tagja volt. Nem érdemli meg a debreceniek bizalmát az, aki idegen érdekeket szolgál, Debrecen kárára

– írta a videójához.

Pósán László monológjából azt kifelejtette, hogy 2006-ban, ellenzékben Orbán Viktor is az uniós pénzek visszatartását kérte (ekkor meg őt hazaárulózták a kormányon lévők), idézzük:

Orbán elzárná az uniós pénzeket

Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának keddi tanácskozásán Orbán Viktor többek között azt mondta: a kommunizmus “saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat”, s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a “hazug és csaló” kormányoktól.

A „segítségnyújtás megtagadása” 370 milliárd forint folyamatban lévő fejlesztés támogatásának leállítását, illetve a 2007-2013 közötti időszak 8000 milliárd forint nagyságú EU-s pénzek visszatartását jelentené, persze ha Orbán követelését elfogadná az unió, s Magyarországra vonatkoztatná, ahogy azt az elnök sugallja. 2004 és 2006 között ugyanis 670 milliárd forint támogatást biztosít az Európai Unió az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, melyből eddig 299 milliárd forintot folyósítottak 15 ezer hatályos szerződés keretében – tudta meg a FigyelőNet a fejlesztési ügynökségnél. A támogatásokat vállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek pályázat útján nyerték/nyerik el. A programoknál a pályázóknak 0-80 százalékos önrésszel kell rendelkezniük, attól függően, hogy ki a kedvezményezett és milyen jellegű fejlesztést hajt végre. Azok a vállalkozások, amelyek nyereségre számíthatnak a beruházás nyomán, nyílván magasabb önrésszel pályázhatnak, míg bizonyos kommunális önkormányzati fejlesztések, nonprofit civilkezdeményezések akár saját tőke nélkül is indulhatnak.

Később a 24.hu megkeresésére Gál Kinga Fideszes EP-képviselő arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor szavait rosszul interpretálták, a beszédben nem pontosan ezek a szavak hangzottak el.