Különleges égi jelenség várható Hajdú-Biharban

Helyi hírek

Derült, felhőmentes időben látványos csillagászati jelenséget lehet megfigyelni megyénkből ma délelőtt.

A Hold általi bolygófedés ritka esemény, évente csak néhány alkalommal történik, de 2023-ban csak ez az egyetlen látható Magyarországról. 2023. november 9-én csütörtökön délelőtt 11 óra után nem sokkal a Hold elfedi a nappali égbolton a Vénusz bolygót. A fedés több, mint egy órán át tart hazánkból nézve. A jelenség egész Magyarországról látható, amennyiben derült idő lesz.

A jelenségre a délnyugati égbolton kerül sor. A fedés a Naptól 46 fok távolságra játszódik le, ezért a Nap fénye nem zavaró, de vigyázni kell arra, hogy se közvetlenül, se súroló szórt fényként ne jusson a Nap fénye a távcsőbe (legegyszerűbben ezt úgy lehet megtenni, hogy 20-40 cm hosszúságú fekete kartonból készült tubushosszabbítót húzunk a távcső elejére.) A Nap felé semmiképp se fordítsuk a távcsövet.

Ha ezeket a rendszabályokat betartjuk, akkor biztonsággal megfigyelhetjük a fedést, amihez távcsövet kell használni (a nappali égen nem mindenki látja szabad szemmel a Vénuszt, csak a nagyon gyakorlott amatőrök képesek erre, de ők se mindig.)

fedés kezdete

A fedés pontos időpontja Debrecenből, amikor a Vénusz eltűnik a Hold mögött: csütörtök 11:09:10. A fedés végének pontos időpontja Debrecenből, amikor a Vénusz kibukkan a Hold mögül: 12:24:31.

Forrás: VCSE Dr.Csizmadia Szilárd , Balogh Zoltán
Fotók: Stellarium