Megduplázódik a Mercedes magyarországi üzemének gyártóterülete

Helyi hírek

A Mercedes magyarországi üzeme a gyártóterület megduplázásával járó fejlesztés nyomán a konszern egyik legjelentősebb egységévé válik, jövőre megkezdődik az elektromos modellek előállítása, nagy számban jönnek létre új munkahelyek, a helyi infrastruktúra pedig tovább fejlődik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kecskeméten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető megtekintette a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. épülő új gyártócsarnokát, majd átadta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Christian Wolffnak, a vállalat ügyvezető igazgatójának a magyar járműipar növekedését elősegítő munkájának elismeréseként.

Beszédében leszögezte hogy az európai gazdaság jövőbeli gerincoszlopa egyértelműen az elektromos autóipar lesz, és ennek egyik zászlóshajója a Mercedes, amely az elektromobilitási stratégiája fókuszát hazánkba helyezte.

Aláhúzta: azok az országok fognak a leggyorsabban és legdinamikusabban növekedni, amelyek a lehető legtöbb elektromos autóipari beruházást tudják magukhoz vonzani.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a német vállalat egyre bővülő magyarországi kapacitása nagymértékben járul hozzá, hogy “Magyarország az európai elektromos autóiparnak az egyik, de talán a legjelentősebb központja legyen”.

“Új üzemcsarnokok épülnek, amelyekbe az új karosszéria és új összeszerelő gyártósorok kerülnek majd. Mindezeknek a fejlesztéseknek hála, az új elektromos platformra épülő modellek gyártása a jövő esztendőben meg is kezdődik. Nagy számban jönnek létre új munkahelyek, a kecskeméti infrastruktúra pedig tovább fejlődik” – közölte a miniszter.

A Magyarországon közel ötezer embert foglalkoztató Mercedes a tavaly bejelentett óriásberuházása nyomán magasabb kategóriájú és technológiai hozzáadott értékű típusok gyártását hozza Magyarországra. Ezek gyártása 2024-ben kezdődik, s a fejlesztéseknek köszönhetően a kecskeméti üzem az egész konszern egyik legjelentősebb gyártóegységévé válik, sok új munkahely jön létre és fejlődik a helyi infrastruktúra is – fejtette ki.

“A 120 éves magyar autóipar találkozott össze a Mercedes-Benz közel 140 éves hagyományával. A szorgalmas, munkájukat szerető magyar emberek találkoztak össze a német precizitással, a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb autómárkájával” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a vállalat jelenlétének önmagán túlmutató jelentősége van, ez a fiatal magyar tehetségek képzéséről is szól, ugyanis a cég úttörő szerepet játszott a magyarországi duális szakképzésben.

“A Mercedes, a Mercedes itteni vezetői, a Mercedesnél dolgozó német kollégák segítenek nekünk abban, hogy ne csak a rosszat hallja rólunk a német tévénéző, ne csak a rosszat olvassa rólunk a német újságolvasó, hanem kicsit közelebb kerülhessenek a valós képhez, hogy mi is zajlik itt, Magyarországon” – mondta.

A miniszter arról számolt be, hogy a magyar autóipar 2022-ben a valaha volt legjobb évét produkálta, a 150 ezer embernek munkát adó szektor termelési értéke meghaladta a 12 ezer milliárd forintot, az exporthányad pedig 90 százalék körül alakult.

Ráadásul a lendület megmaradt, miután az idei év első számai azt mutatják, hogy az ágazat 40 százalékkal növelte a teljesítményét – mondta a miniszter.

Kitért arra is, hogy továbbra is a német cégek alkotják Magyarországon a legnagyobb beruházói közösséget.

Kezdőkép: A Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. épülő új gyártócsarnoka Kecskeméten 2023. április 13-án. A Mercedes magyarországi üzeme a gyártóterület megduplázásával járó fejlesztés nyomán a konszern egyik legjelentősebb egységévé válik, jövőre megkezdődik az elektromos modellek előállítása, nagy számban jönnek létre új munkahelyek. MTI/Bús Csaba