Új bölcsőde épült Jánoshalmán

Helyi hírek

Két csoportszobás, új bölcsőde épült a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán európai uniós támogatással, több mint 186 millió forintból – közölte a város polgármestere az MTI-vel.

Czeller Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta: az új intézményt a Petőfi Sándor utcában, a régi helyére építették fel. A több mint 3200 négyzetméter alapterületű épület két csoportszobából áll, amelyekhez teraszok is épültek, valamint konyhát, mosókonyhát, tálalót, csoportszobákhoz tartozó mosdókat, a dolgozóknak öltözőt, étkezőt, felnőtt mosdót, vezetői irodát és tárgyalót alakítottak ki.

Az intézményben a padlófűtést olyan korszerű légtechnikai rendszerrel egészítették ki, amely télen melegíti, nyáron pedig hűti a kinti levegőt, és úgy engedi be az épületbe, a megfelelő légcsere így csukott nyílászáróknál is folyamatosan biztosított.     Az épület energiatakarékos működését szolgálja a tetőszerkezetre szerelt napelemes rendszer, amely elsősorban a melegvizet biztosítja, valamint az elektromos berendezéseket látja el árammal.

A bölcsőde kialakítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán 176,6 millió forint európai uniós és kormányzati támogatást nyert el a jánoshalmai önkormányzat, amelyet több mint 10 millió forinttal kiegészített. Ebből épült meg az új intézmény kerítése, és ebből rendezték be az egyik csoportszobát is.

Az új bölcsődében négy szakképzett kisgyermeknevelő és két bölcsődei dajka foglalkozik majd a 28 kisgyerekkel, akit húszhetes kortól hároméves korig várnak a bölcsődében.

A polgármester hangsúlyozta: a fejlesztés mellett az óvoda dolgozói és a szülők kérésére döntöttek, amit a növekvő gyereklétszám is indokolt, hiszen 2020-ban 73, 2021-ben pedig 88 gyerek született Jánoshalmán.