Meghalt

Elhunyt Svébis Mihály kórházigazgató

Helyi hírek

Életének 68. évében csütörtökön elhunyt Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az intézmény az MTI-vel. Svébis Mihályt az Emmi saját halottjának tekinti.

A minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Svébis Mihály 1953-ban született a Pest megyei Újhartyánban. 1980-ban a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán vette át orvosdoktori diplomáját, cum laude minősítéssel.

1984-ben szakvizsgát tett sebészetből, 1990-ben plasztikai és égési sebészetből, továbbá képezte magát Franciaországban és az Egyesült Államokban, majd 2010-ben megszerezte a szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán az egészségügyi menedzsment-szakértői diplomát is.

Kecskeméten 1988-ban adjunktusi, 1992-ben főorvosi kinevezést kapott. 2000. június 1-jétől a megyei kórház általános sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa volt, 2007. január 1-jétől kinevezett főigazgatóként vezette az intézményt, egészen halála napjáig. Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől 2021. január 1-jével megyei intézményvezetői kinevezést kapott.

Svébis Mihály megyei intézményvezetőt, főigazgatót, címzetes egyetemi docenst, Kecskemét díszpolgárát az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti – írta a tárca.

A megyei kórház közleményében kiemelte, Svébis Mihály a szakmájában megkülönböztetett figyelmet fordított egyebek mellett a koloproktológiai műtétek, a minimál invazív sebészeti módszerek és a plasztikai sebészeti műtétek iránt. Vezetése alatt az intézmény számos elismerést vehetett át, és számtalan korszerű új eljárás és gép-műszerparki fejlesztés köthető a nevéhez.

2016 és 2019 között a Magyar Kórházszövetség elnöki tisztségét töltötte be, később a szervezet elnökhelyettese lett.

Tevékenységéért számos elismerésben részesült, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat), valamint a Szent-Györgyi Albert Emlékérem és Jutalomdíj Ezüst Fokozatát – közölte a megyei kórház.