Átadták a kiskunhalasi Ganzair Kompresszortechnika Kft. új gyártócsarnokát

Helyi hírek

Átadták a kiskunhalasi Ganzair Kompresszortechnika Kft. korszerű üzemi berendezésekkel felszerelt, mintegy 530 millió forint értékű új gyártócsarnokát, amelyben tavasztól hidrogéntermelő egységeket építenek majd össze.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium versenyképesség-növelő pályázata keretében 264,5 millió forint támogatással megépített csarnok átadóján Lepsényi István, a Magyar Hidrogénszövetség elnöke, miniszteri biztos azt mondta, hogy a hidrogéntechnika egy teljesen új perspektívát nyit mindenki számára.

Hangsúlyozta: közismert célkitűzés, hogy a világ 2050-re klímasemlegessé váljon, vagyis ne állítsanak elő több szén-dioxidot, mint amennyit felhasználnak. A fosszilis energiák egyik kiváltója a hidrogén lesz, éppen ezért kiemelt fontosságú kérdés a megújuló energiából származó zöld hidrogén előállítása, szállítása és felhasználása – tette hozzá.

Lepsényi István szerint, azok a cégek, akik most rájönnek, hogy ebbe az irányba kell fejlődniük, “egy óriási lépéselőnyre tesznek szert”.

A Magyar Hidrogénszövetség felmérése szerint jelenleg Magyarországon 150 ezer tonna szürke hidrogént állítanak elő, de a szervezet elnöke szerint egy-két évtizeden belül ez a mennyiség megtízszereződik, és már teljes mértékben zöld lesz.

A miniszteri biztos emlékeztetett: a Magyar Hidrogénszövetség egyre növekvő tagságát főként olyan hazai vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek, háttérintézmények alkotják – köztük a Ganzair Kompresszortechnika Kft. -, amelyek egyetértenek abban, hogy a hidrogén és a hidrogéntechnológiák kiemelt figyelmet érdemlő innovatív kulcsterületek, és amelyeknek jelentős szerepük lesz a jövő fenntartható energetikai rendszereiben és a mobilitásban is.

Az így kialakult nagyon szoros együttműködés sikeresen viszi előre nemcsak az egyes vállalatok tevékenységét és eredményét, hanem “az egész országot a hidrogéntechnológia, a jövő, a tisztább jövő irányába” – mondta a szövetség elnöke.

Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonosa kiemelte: az elmúlt több mint 30 évben folyamatosan arra törekedtek, hogy új technológiákat keressenek, azok használatát megtanulják, bevezessék, így a sűrített levegő technológiáját követően 2003-ban a földgáz kezelését sajátították el. Hangsúlyozta, hogy a hidrogéngazdaság kezdetén a Ganzair már nyit az új technológia irányába és 2021-től két hazai, ipari méretű, zöld hidrogén projekt hidrogéntermelő és -tároló egységének beszállítója.

A cégvezető szerint vállalatuk a technológiák Magyarországra hozatalával tanulási, és a beszállítóknak bekapcsolódási lehetőséget teremt a hazai gyártásban.

Az ünnepélyes csarnokátadón Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere is részt vett.

A helyszínen kiosztott sajtóközlemény szerint a Ganzair harmadik 12,5 méteres magasságú, egyedi acélvázas, könnyűszerkezetes 1000 négyzetméteres kompresszorgyártó csarnokában két, egyenként 30 tonnás darut helyeztek el. A kiskunhalasi gyártóbázison több mint 5000 négyzetméteren mintegy 100 fővel gázkompresszorok, energetikai berendezések felépítése valósul meg magyar, szerb, román és orosz energetikai projektekhez.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kiskunhalasi Ganzair Kompresszortechnika Kft. árbevétele 2020-ban 3 milliárd 948 millió forint, adózott eredménye 618 millió forint volt az előző évi 3 milliárd 684 millió forintos árbevétel és 147 millió forintos adózott eredmény után. A társaság árbevételének mintegy 23 százaléka külföldi értékesítésből származik.

MTI