Mozdulj, Debrecen! Sportolásra ösztönzik a cívisváros lakóit

Helyi hírek

Mozdulj, Debrecen! jelmondattal indít mozgalmat a város önkormányzata, melyet 2021. október 18-án sajtótájékoztató keretében jelentettek be.

Amint azt Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, a város társadalmának egészét érinti a most induló mozgalom, amely szemléletformálásra és aktív sportra épülve aktivitásra kívánja ösztönözni az embereket. A cél az, hogy azok a megállapítások, melyek a városi egészségtervekben – ezek sorában a 2002-ben és 2008-ban készültek után az idei a harmadik – megjelennek, s nem túl örvendetesek a város polgárainak egészségi állapotát illetően, a jövőben kevésbé legyenek érvényesek, s jó irányba mozduljon el az emberek egészségről való gondolkodása. Látható, hogy mint az a magyar társadalomra általánosan is jellemző, Debrecen polgárainak is jelentős része küzd érrendszeri megbetegedéssel, magas vérnyomással, túlsúllyal, cukorbetegséggel. Rendkívül időszerű tehát az, hogy a Mozdulj, Debrecen! mozgalom keretében megpróbáljuk a város polgárait – korosztálytól függetlenül – minél intenzívebb mozgásra ösztönözni. Debrecen számos pontján kondiparkok, futópályák épültek és épülnek, s mára gyakorlatilag a város egész területe megfelelő sport-infrastruktúrával rendelkezik. Most eljött az idő arra, hogy az emberek tudatosan kezdjék használni ezeket a létesítményeket. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom – egészségügyi szűrőprogrammal is kiegészítve – azért indult, hogy érdemben történjenek lépések a város polgárai egészségének megóvása érdekében. A polgármester arra buzdított mindenkit, hogy csatlakozzon a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz, annak érdekében, hogy hosszú, boldog életet élhessünk ebben a gyönyörű városban. 

Az egészségtervek – melyek közül az idei 2002 és 2008 után a harmadik – a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karával együttműködésben készülnek. Gesztelyiné Zsuga Judit, a kar dékánja többek közt elmondta: a jelenlegi egészségterv a jogszabályi kötelezettségeken túlmutatóan mutat irányt az egészségtudatos és az egészséges Debrecen kialakítása felé. Feladat jócskán van. A város lakosságát leginkább azok a krónikus betegségek sújtják, melyek hátterében káros egészségmagatartási tényezők, rossz szokások állnak. A kórképek kezelése akkor lesz a legjobb, ha a gyógyítás az életmódváltással kezdődik. Elméletben ez a legkönnyebb, gyakorlatban viszont ez a legnehezebb lépés – napi ritmust, új, minket életünk végéig elkísérő szokásokat kell kialakítani. Az egészségterv elkészítése keretében végzett felmérés azt mutatja, hogy a város lakossága tisztában van azzal, hogy többet is tehetne az egészségéért. Az ehhez szükséges változtatáshoz nyújt segítséget a Mozdulj, Debrecen! mozgalom. 

Széles Diána alpolgármester arról ejtett szót, hogy 2021. október 26-tól keddenként és csütörtökönként 15.30 órától a Mozdulj, Debrecen! mozgalom alkalmainak összesen 7 helyszín – a Józsai Könyvtár és Közösségi Tér (Józsa,  Szentgyörgyfalvi út 9.), a Homokkerti Könyvtár és Közösségi Tér (Szabó Kálmán utca 68.), a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) központja (Pósa utca 1.), valamint DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja (Thomas Mann utca 2/A) – ad otthont. Ezeken a helyszíneken – zárt terekről lévén szó, a részvételhez védettségi igazolvány felmutatása szükséges – az érdeklődők gyógytornászok segítségével ismerkedhetnek különböző mozgásformákkal. 15.30 és 16.30 óra között kezdő gerinctorna, majd 17.00 és 18.00 óra között kezdő jóga szerepel majd a kínálatban. (Fitnesz-, illetve jógaszőnyegről mindenkinek magának kell gondoskodnia!) Ezeken a helyszíneken ingyenes és önkéntes egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételre is lehetőség lesz. Ugyancsak 2021. október 26-tól szabad téren is indul a mozgás! Az Arany János téri, a Fényes udvari és a Mikepércsi úti kondiparkokban szintén gyógytornászok segítségével keddenként és csütörtökönként 15.30 és 16.30 óra között lesz szabadtéri frissítő torna.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója elmondta: a Mozdulj, Debrecen! minden egyes alkalmához kapcsolódva ingyenes és önkéntes alapvető – valamint hónaponként tematikus: októberben a hölgyeknek, novemberben az uraknak szóló, decemberben a cukorbetegséggel kapcsolatos – egészségügyi szűrési lehetőségeket kínálnak. Gyakorlatilag „házhoz viszik” az egészségügyet. A szűrés egy aktuális állapotot fog mutatni, s ha valakinél esetleg problémát észlelnek, segítenek elindulni annak megoldása felé. Két dolog szükséges ahhoz, hogy egészségesek maradjunk: egyrészt tudjuk, hogy milyen állapotból indulunk, s tudjuk, hogyan lépjünk tovább. A sportolási lehetőség és az egészségügyi tanácsadás ebbe a folyamatba illeszkedik, s az egészséges jövő érdekében működik együtt a város önkormányzata, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara, Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete, és a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola.

A mozgalom által kínált mozgási lehetőségekről részleteket a https://mozduljdebrecen.hu, valamint a https://www.facebook.com/groups/mozduljdebrecen2021 csoportban lehet megtudni.