Felkészültek a járvány tetőzésére a tassi szeretetotthonban

Helyi hírek

Dolgozóik oktatásával, megfelelő mennyiségű védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel, valamint válságtervvel is készülnek a járvány tetőzésére a Bács-Kiskun megyei tassi szeretetotthonban.

Tóth Sándor, az Adventista Egyesített Szociális Intézmény vezetője azt követően mondta ezt az MTI-nek, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal népegészségügyi osztályának munkatársai közegészségügyi és járványügyi ellenőrzését tartottak szerdán az intézményben.

Az intézményvezető elmondta, hogy a Hetednapi Adventista Egyház által fenntartott idősek szeretetotthonában harminc bentlakásos női gondozottuk van. Megemlítette, hogy éppen a járvány előtti napokban fejezték be a tassi telephely bővítési terveit. A veszélyhelyzet elmúltával elkészülő új épületrészben már férfiakat és párokat is fogadnak majd.

Emlékeztetett: a péceli központú intézmény másik, ötven embert befogadó telephelye Gyulán, az alkoholbetegeknek kialakított rehabilitációs intézete pedig Mágocson működik.

Az intézményvezető hangsúlyozta: a tassi idősek otthonában gyakran mérik mind dolgozóik, mind pedig a bentlakó idősek testhőmérsékletét, de eddig még nem merült fel fertőzés gyanúja..

Tóth Sándor kitért arra, hogy az otthonban tapasztalt influenzás megbetegedések miatt már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt minden hozzátartozót megkértek arra, hogy ne látogassa idős rokonát. Néhány nappal később ezt az intézkedést váltotta fel a látogatási tilalom. Az intézményben azóta sem fogadnak senkit, és mára már felvételi tilalom is életbe lépett.

Az intézményvezető kiemelte: tizenöt alkalmazottjuk közül nyolcan kifejezetten az idősek ápolását végzik. Dolgozóik járványügyi felkészítését oktatással segítették, ennek részeként sajátíthatták el a különféle védőeszközök használatát.
Az előírásnak megfelelően minden védőeszközt, a megbetegedések esetére pedig további speciális eszközöket is beszereztek, köztük szájmaszkokat, védőoverallokat, gumikesztyűket, lábvédőket, fertőtlenítőszereket, műanyag arcvédő pajzsokat és szemüvegeket – mondta. Hozzátette: a védekezéshez nélkülözhetetlen eszközökből az elmúlt hetekben állami segítségként is kaptak, a Magyar Honvédség pedig április 26-án fertőtlenítette az otthon épületegyüttesét.

Az intézményvezető elmondta: intézkedéseik értelmében az ebédlő helyett minden lakójuk a saját szobájában étkezik, az imateremben pedig átmenetileg nem tartanak közös istentiszteleteket, a napi áhítatot azonban mindenki meghallgathatja a szobájában.

Válságtervük részeként egyelőre egy izolációs szobát alakítottak ki, de a kápolna kiürítésével pár perc alatt megoldhatóvá válik több beteg elkülönítése is.

Tóth Sándor az MTI-nek azt mondta: a kecskeméti népegészségügyi osztály munkatársai ellenőrzésük során mindent rendben találtak az intézményben.