Elronthatták a lázmérést a debreceni repülőtéren

Helyi hírek Ország

Néhány napja a debreceni reptéren is mérik az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét. A Portfolio azt állítja, hogy teljesen irreális értéket mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a Debreceni Nemzetközi Reptéren a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét mérték. A lap szerint hétfő éjszaka a hőmérők 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak ki, és a reptér munkatársai ennek ellenére továbbengedték az utasokat. Az esetet képek is bizonyítják.

Az infravörös hőmérőt elég a homlok vagy a halánték közelébe tartani, és a műszer három másodpercen belül képes kimutatni a testhőmérsékletet. A normál testhőmérsékletnek – a Webbeteg egészségügyi szakportál szerint – homlokon történő szakszerű mérés esetén 32-ről fel kellene mennie 35,4 és 37,4 fok közé. Ehhez képest a lázmérő által mutatott érték több esetben megmaradt a 32-33 fok között.

A lázmérő készülékek forgalmazója is megerősítette, hogy a mérések hibásan zajlottak. Iparági szakértők szerint nem megfelelő használat esetén (például mert túl nagy távolságról mérik a lázat) előfordulhat, hogy az eszköz alacsonyabb testhőmérsékletet mutat ki. Egy másik szakértő szerint a mutatott szám teljesen irreális, így vagy a mérést végzők hibáztak, vagy a készülékekkel lehet gond.

A reptér csütörtökre ígért tájékoztatást.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt