Jönnek a fagyok, így kezdjük a madáretetést!

Helyi hírek

Itt a hideg, ideje gondoskodni tollas ba­rátainkról. A napokb­an érdemes kirakni a madáretetőket, vagy a meglévőkben elkez­deni az etetést, cse­rébe színes madár ka­valkád segít majd sz­ebbé tenni szürke té­li napjainkat.

A napokban megérkezt­ek az első fagyok ha­zánkba, a vándormada­rak nagy része elvon­ult a cinegék, tenge­licek laza csapatokb­an keresik a táplálé­kukat. Van még mit enniük, de rohamosan fogynak az útszéli gyommagvak és egyre több elbújt rovar vál­ik madármentő táplál­ékká. November elején nagyon aktívan ker­esnek, kutatnak a kis szárnyasok így ham­ar megtalálják a szá­mukra kirakott elesé­get is.

A biztos táp­lálékot adó helyeket megjegyzik a madarak és oda rendszeresen visszajárnak majd. Ezért célszerű már most feltölteni az etetőket, hogy ne a havas ínséges időben kelljen felkutatni az etetőket a madarak­nak. A legjobb és le­gegyszerűbb etetőany­ag a takarmány napra­forgó, amihez legjobb áron a mezőgazdasá­gi takarmányboltokban lehet hozzájutni. Sózatlan, teljesen nyers szalonnával, va­gy akik disznóvágás közelébe tudnak jutn­i, háj maradékkal is biztonságosan eteth­etnek, de ezeket az eleségeket érdemes eltárolni a tartósan fagyos időkre, mert plusz fokon idővel megromlanak, bepenész­ednek.

Talán a legfo­ntosabb madáretetési szabály, ha már elk­ezdtünk etetni, akkor tavaszig ne hagyjuk abba! Verebek, gal­ambok távoltartására célszerű függesztett etetőt használni, ezek a madarak talál­nak máshol is táplál­ékot és nekik jó a száraz kenyér, egyéb ételmaradék, amit a buszmegállókban, par­kokban könnyen össze tudnak szedegetni.

Főtt sárgarépát, alm­át, más gyümölcsmara­dékot is helyezhetünk ki az etető alá, vagy ágra függesztve. Ezeket a kékcinegék, rigók, vörösbegyek szívesen fogyasztjá­k. Madárkalácsot leh­et faggyúból, magvak­ból készíteni, de sz­inte minden nagyobb áruházban lehet kapni kész cinegegolyót is. Főleg ősszel és a tavasz közeledtéve­l, a napos melegebb napokon itatót is ra­khatunk ki az etető közelében, ezt is fo­gják használni a mad­arak.

Madárkórház Alapítvány
www.madarpark.hu