Nagyot buknak azok a családok, akiknél nem születnek meg a csokos gyerekek

Gazdaság
Ha nem születnek meg a vállalt gyerekek a meghatározott időkorláton belül, akkor a felvett hitel futamidejét féléves periódusokra bontják, a büntetőkamatot pedig a periódus kezdetén érvényes alapkamat szintjéhez igazítják – írja a 24.hu a Bankmonitor alapján. Mivel augusztus 31-étől 11,75 százalék az alapkamat, három vállalt, de meg nem született gyermek esetén a büntetőkamat ennek ötszöröse, 58,75 százalék lehet.

Vállalt gyermek után csak fiatal házaspárok igényelhetnek csoktámogatást, a lehetőség csak akkor él, ha igényléskor legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét. A vállalás teljesítésére pedig határidő van, mely függ a vállalt gyerekek számától és a támogatás összegétől is:

  • egy gyerek vállalása esetén 4 év áll rendelkezésre a baba születésére.
  • Két gyerek vállalásakor 8 éven belül kell megszületnie a babáknak.
  • Az emelt, 10 millió forint összegű támogatáshoz pedig a vállalt gyerekek számától függően 10 éven belül kell megszületniük a gyerekeknek.

A 10 millió forint összegű támogatás 3 gyermek után jár (vagy meglévő három, vagy részben vagy egészben vállalt), amennyiben új építésű lakás vásárlása vagy építkezés a cél.

Ha pedig az ígért gyermekek nem születnek meg, akkor a támogatást büntetéssel növelten kell rendezni az állam felé. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg.

Az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

A jegybanki alapkamat augusztus 31-étől 11,75 százalék. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb, 600 ezer forint összegű támogatásra – tehát amennyiben egy vállalt gyermek után vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – 4 év után 882 ezer forintot kell visszafizetni.

A helyzet ennél sokkal drasztikusabb, ha a maximális 10 millió forintos támogatást használta ki az igénylő. A három gyerek után, új lakás vásárlására, építésre igényelhető 10 millió forint összegű csok mellett ugyanis a büntetés mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami ez idő szerint 58,75 százalék.

Csok büntetés meg nem született gyerek

További részletek a 24.hu cikkében.