Televízió vásárlás – most aktuálisabb, mint valaha!

Gazdaság

Televízió választás. Sokan már a gondolattól is visszariadnak, hiszen a minden korábbinál szélesebb választékban nem egyszerű laikusként eligazodni. A síkképernyős televíziók ma már nem számítanak újdonságnak, viszont amint elkezdjük olvasgatni azok technikai paramétereit, olyan kifejezésekkel találhatjuk szembe magunkat, amelyek igencsak ismeretlennek tűnnek. Milyen márkát érdemes választani? Melyek azok a jellemzők, melyekben biztosan nem fogunk csalódni? S vajon miért bír rendkívüli aktualitással az, hogy elégedettek vagyunk-e az otthonunkban helyet kapott televízióval? Cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Okos tv-k filmrajongóknak és netfüggőknek

Az okoskészülékek piacán már évek óta jelen vannak az okos tv-k, melyek ma már igencsak elérhető áron beszerezhetőek. Nagy előnyük, hogy segítségükkel kapcsolódni lehet az ingatlan internet hálózatára, és így olyan streaming szolgáltatókat követhetünk figyelemmel, mint a nagy népszerűségnek örvendő HBO GO vagy a Netflix. Böngészhetünk a neten, vagy a YouTube-ra felkerülő milliónyi tartalmat is nézhetjük.

Felbontástól a paneltípusig

A televízió kiválasztása során találkozhatunk az 1080p, a 4K és a 8K kifejezéssel is. Míg ez utóbbi sokak számára még elérhetetlen árkategória, addig a 4K már sokkal inkább elérhető. Mit is jelent a 4K? Nem mást, mint a felbontást. A full HD 1920×1080 pixelt jelent, az ultra HD, vagy más nevén a 4K már 3840×2160 pixellel dolgozik, ami több mint nyolcmillió képpontot tartalmaz. A 4K tévék segítségével a filmnézés igazi élményt. Ha pedig akár milliós nagyságrendben gondolkozol, akkor a ma még igencsak kevesek által keresett 8K tévé lehet Számodra a megfelelő.

A televízió paneltípusa is többféle lehet, így találkozhatunk a LED, az OLED és a QLED kifejezésekkel. Mit jelentenek ezek ténylegesen? A LED televíziók LED-es háttérvilágítással bíró LCD tévék. Ettől az OLED televíziók abban különböznek, hogy itt már szerves fénykibocsátó diódák vannak jelen. Esetükben már háttérvilágítás sem kell, mégis kiváló kontrasztok és élethű színek érhetőek el segítségével. A QLED pedig nagyon leegyszerűsítve LED LCD képalkotási eljárást jelent, amely kvantumpontokkal kerül kiegészítésre. Ezek a kristályok megtörik a fényt, és pontos színeket, nagyobb fényerőt, valamint alacsony fogyasztást biztosítanak.

Milyen energiaosztály a legjobb?

Ha azok közé tartozol, akiknek otthonában gyakran megy a televízió akár háttérzajként is, akkor pontosan tudod, hogy korántsem mindegy, mennyit fogyaszt a készülék. A manapság kapható televíziók energiacímkével ellátottak, mely megmutatja, hogy az EU előírásai alapján mely kategóriába sorolható az eszköz. Az A+++ és az A++ kifejezetten jónak számítanak, de még az A+ mellett is nyugodtan leteheted voksod. Ennél rosszabbat azonban nem érdemes választani.

Televízió, az otthoni kikapcsolódás eszköze

Napjainkban az aktuális körülmények miatt egyre több időt töltünk a négy fal között. Ilyenkor egy idő után elfogynak a kreatív elfoglaltságok, és ha már minden szekrényben rendet csináltunk, akkor bizony jól jöhet egy sorozat, ami odaszögez a képernyő elé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek egyébként is vevők egy-egy jó filmre, sorozatra, hiszen az előttük töltött időre kikapcsolnak és átadják magukat az éppen látott történetnek. Ehhez persze az is szükséges, hogy a megfelelő készülék álljon rendelkezésedre. Ha elkerülnéd a reklámszüneteket, akkor az okostévék kínálta lehetőségeket érdemes kihasználnod. Legyen szó a Netflix vadonatúj sorozatairól, vagy valamelyik kedvenc filmedről, internetes kapcsolattal garantált a szórakoztató időtöltés.

Karácsonyra is ideális választás

A műszaki cikkek az ünnepek környékén töretlen népszerűségnek örvendenek. Sokan a kedvező akciós ajánlatoknak köszönhetően ilyenkor cserélik le televíziójukat, de a tévé ajándékozás céljából is remek választás. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen igényei vannak a megajándékozandó személynek, és várhatóan mekkora helyiségben nézné majd a készüléket. Ha például idős nagyszüleinket lepnénk meg, akkor nem feltétlenül van szükség az okostévé kínálta előnyökre. Ellenben a fiatalabb korosztály esetében ez szinte már alapvetőnek számít.

Érdemes figyelemmel követni a legnagyobb műszaki webáruházak szezonális ajánlatait is. Az aktuális helyzetben egyre többen teszik le a voksot az online vásárlás mellett, mely kényelmes és egyúttal biztonságos megoldás is. Felkészülve az otthon töltött időszakra remek befektetés lehet egy okostévé, amely internetkapcsolattal a korlátlan filmes élmények tárházának számít.