Nem engedélyezte a román jegybank az OTP újabb akvizícióját

Gazdaság

Nem járult hozzá a Román Nemzeti Bank (BNR) ahhoz, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja a National Bank of Greece csoporthoz tartozó Banca Romaneasca SA pénzintézet 99,28 százalékos részvénycsomagját – tudatta csütörtöki közleményében a román jegybank.

A BNR nem közölte az elutasítás okait, arra hivatkozva, hogy a bankfelügyeleti hatásköre révén megszerzett információk a jegybanki törvény értelmében üzleti titkokat képeznek, amelyeket a BNR köteles bizalmasan kezelni.

A román gazdasági sajtó már napokkal korábban megjósolta a BNR csütörtökön nyilvánosságra hozott döntését, amire szokatlanul sokat kellett várni. A Bursa.ro portál szerint az egy évtizeddel ezelőtt kirobbant válság óta ez az első eset, hogy a román jegybank nem járul hozzá egy bankügylethez, amelyben a felek már megegyeztek.

Az OTP vezetői tavaly július végén jelentették be, hogy a National Bank of Greece képviselőivel aláírták a Banca Romaneasca eladásáról szóló szerződést. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

Tavaly decemberben a román Versenytanács jóváhagyta az OTP Bank újabb romániai akvizícióját, amelytől az OTP-csoport azt várta, hogy romániai pénzintézetének piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedhet, és a román bankpiac 8. legnagyobb szereplőjévé válhat.

Az OTP 2014-ben megvásárolta a romániai Millennium Bankot is a portugál Banco Comercial Portuguestől.