Frontex: a képviselők nem fogadták el az uniós határvédelmi ügynökség 2020-as elszámolását

Európa

A képviselők elutasították az Európai Határ- és Parti Őrség és a Tanács 2020-as elszámolását, de elfogadták az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságét.

345 képviselő támogatta a Frontex elszámolását elutasító javaslatot. Ezzel szemben 284 képviselő a javaslat ellen (vagyis a mentesítés mellett) szavazott, nyolcan pedig tartózkodtak.

A képviselők az ügynökség az Unió csalás elleni irodája, az OLAF egyik jelentésének megjelenését követően, 2022. április 28-án lemondott korábbi Frontex ügyvezető igazgató idején elkövetett „súlyos visszaélések és egyéb szabálytalanságok nagyságrendje” miatt bírálta az ügynökséget. A Frontex nem védte a menekültek vagy menedékkérők alapvető jogait, és híradások szerint 2020 márciusa és 2021 szeptembere között legalább 957 menekült illegális visszatoloncolásában vett részt, mondja a Parlament.

A képviselők megdöbbenésüknek adnak hangot egy alkalmazott állítólagos szexuális zaklatással kapcsolatos öngyilkossága miatt, és megjegyzik: a 2020-ban bejelentett 17 állítólagos szexuális zaklatási esetből 15-öt további vizsgálat nélkül lezártak.

A Parlament üdvözli, hogy 2022 júliusában új ideiglenes Frontex igazgatót neveztek ki, a hibák kijavítása elindult vagy tervben van, és az alapvető jogok kezelése terén is előrelépés tapasztalható. Üdvözlik, hogy az új ügyvezető igazgató elkötelezte magát az ügynökség szervezeti kultúrájának megváltoztatása mellett, hogy a Frontex olyan munkahely legyen, „ahol az emberek nem félnek attól, hogy az esetleges visszaélésekről beszéljenek”. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a problémák gyökere mélyebben, rendszerszinten lehet, vagyis nem pusztán egyes egyének mulasztásairól van szó. Erről több felszólaló is beszélt az Unió külső határain elkövetett alapjog-sértésekben a Frontex általal játszott szerepről szóló hétfői vitában (magyar képviselő nem szólalt fel). Mások viszont a Frontexnél zajló reformokra és a korábbi parlamenti mentesítési jelentésben foglaltak figyelembe vételére hivatkozással a mentesítés megadása mellett érveltek.

Magyar- és görögországi Frontex-műveletek

A képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy a Frontex nem vette át a korábbi parlamenti mentesítési jelentések ajánlásait. A Parlament többek között azt kérte, hogy a magyar jogállamisági helyzetre való tekintettel a visszaküldéssel kapcsolatos Frontex-tevékenységet Magyarországon azonnal függesszék fel. Görögország kapcsán mély aggodalmuknak adtak hangot azon közelmúltbeli hírek láttán, hogy a Frontex korábbi vezetősége tudott az országban lezajló illegális visszaküldésekről, amelyekben részt vett és azt finanszírozta is. A képviselők kérik, hogy a Bizottság gondoskodjon róla: ez többet ne forduljon elő.

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a Tanács

A Parlament egy másik szavazás során jóváhagyta az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elszámolását. A Ház májusban elhalasztotta a jóváhagyást.

Ahogy már több mint egy évtizede mindig, a képviselők idén is elutasították a Tanács mentesítését azért, mert az megtagadja az együttműködést.