Ukrán hadsereg

Ukrajna elindíthatta a rég várt ellentámadást az orosz hadsereg ellen

Európa

Az ukrán csapatok ellentámadásba kezdenek Herszon régióban – írja a Guardian az ukrán katonai parancsnokságra hivatkozva.

Natalia Humeniuk, Ukrajna déli parancsnokságának szóvivője a Suspilne ukrán közszolgálati csatorna szerint a következőket mondta:

A mai napon támadásokat indítottunk több irányba, beleértve a Herszon régiót is.

További részleteket nem közölt, de kijelentette, hogy Ukrajna közelmúltbeli csapásai Oroszország déli logisztikai útvonalaira „kétségtelenül meggyengítették az ellenséget”. Azt is közölte, több mint 10 orosz lőszerraktárat számoltak fel a múlt héten.

Humeniuk azt követően osztotta meg friss információit, hogy ukrán újságok arról értesültek, hogy az ukrán védelmi erők egységei vasárnap este ellentámadásba lendültek a Dnyipro folyó jobb partján, Herszon megyében.

A frontvonalra telepített katonák állítólag azt mondták, hogy sikerült áttörniük az orosz védelem első vonalát a térségben.

Az oroszok állítják, meghiúsították az ukrán offenzívát

A front déli szakszán megkísérelt ukrán támadás meghiúsításáról számolt be hétfő esti közleményében az orosz védelmi minisztérium – írja az MTI.

A tárca szerint hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök személyes parancsára az ukrán csapatok három irányban kíséreltek meg támadást Mikolajiv és Herszon megyében. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az orosz csapatcsoportosulás az ukrán fegyveres erők 26 harckocsiját, 23 gyalogsági harcjárművét és kilenc egyéb páncélozott harcjárművét semmisítették meg, valamint két Szu-25-ös támadó repülőgépét lőtték le.

Az orosz közlemény szerint az ukrán emberveszteség meghaladta az 560 katonát. A nap folyamán a Moszkva-barát hatóságok Herszon megye több településéről számoltak be intenzív ukrán tüzérségi támadásról.