A Covid19-járványra való reagálás és az éghajlatpolitika határozza meg az uniós számvevők munkaprogramját

Európa

Az Európai Számvevőszék a mai napon közzétette a 2022. és azt követő évekre szóló munkaprogramját, amelyben felsorolja a vizsgálni tervezett stratégiai területeket és az ellenőrzési prioritásait. A Számvevőszék munkája a témák széles skálájára fog kiterjedni, aszerint, hogy az Uniót mi foglalkoztatja leginkább és mely gondok állítják a legnagyobb kihívások elé. Kiemelt fontosságot élveznek a Covid19-járvány kapcsán tett uniós válaszlépések és az Unió éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos ambíciói. A számvevők górcső alá veszik ezeket és más területeket, hogy megbizonyosodjanak róla: az Unió eredményesen használja fel az adófizetők pénzét küldetésének és kötelezettségvállalásainak teljesítésére.

A Covid19-világjárvány továbbra is súlyosan befolyásolja az európaiak életét, és ez egy ideg még így is fog maradni. Időközben az Európai Unió elkezdte tettekre váltani ambícióit az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a modernebb, forráshatékonyabb és versenyképesebb gazdaság felé való elmozdulás terén. Evégett a Covid19 utáni időszak helyreállítási programjai és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó intézkedések soha nem látott mértékű uniós pénzügyi támogatásban fognak részesülni.

A Számvevőszék e kihívásokat szem előtt tartva dolgozta ki a 2022. és az azt követő évekre szóló munkaprogramját, amely felsorolja az elkövetkező években közzétenni tervezett 79 különjelentést és áttekintést. A kiadványok mindegyike egy-egy stratégiai prioritási területhez kapcsolódik. Az „Uniós reagálás a Covid19-járványra és a válság utáni helyreállítás” kiadási és szakpolitikai területen például 16 jelentés közzétételét tervezik olyan kérdésekről, mint a Covid19-oltóanyagok beszerzése vagy a járvány alatti szabad mozgás. A Számvevőszék az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről is közzétesz majd egy sor ellenőrzési megállapítást: ez az eszköz 672,5 milliárd euró összegű támogatással és hitellel segíti a beruházásokat és a reformokat, különös tekintettel az ökológiai és digitális átállásra. Az „Éghajlatváltozás, környezetvédelem és természeti erőforrások” témakörben a Számvevőszék 17 jelentést készít majd, többek között a bioüzemanyagokról, az energiatermékek adóztatásáról, az illegális halászatról és az állatok szállításáról.

Nem marad ki a számvevők látóköréből az uniós kiadások és szakpolitikák számos más területe sem. A „Biztonság és európai értékek” kiemelt témakörben például a számvevők az Unió külső fellépéseit vizsgálják meg – értékelik például, hogyan kezeli az Unió a migráció kiváltó okait Afrikában, illetve elemzik a törökországi menekültek ellátásához nyújtott uniós pénzügyi támogatást –, de foglalkoznak a belső fellépésekkel is, többek között a közös agrárpolitika keretében folyósított kifizetéseket érintő csalásokkal és a jogállamiság uniós helyzetével.

A számvevők megvizsgálják az uniós gazdaság versenyképességének fő kérdéseit is, például az 5G-mobilhálózatok biztonságát, az akkumulátorgyártást és az uniós mikrochip-ipar kifejlesztését. Ami a költségvetési politikát illeti, a számvevők elsősorban az uniós bankfelügyeletet és a beruházási alapok egységes piacát veszik majd górcső alá.

A Számvevőszék mindezekben a szerteágazó témákban továbbra is független jelentésekkel látja el az uniós polgárokat és szakpolitikusokat az Unió jövője szempontjából legfontosabb kérdésekről, kiemelve, hogy mi működik jól, és felhíva a figyelmet a hiányosságokra. 2021-ben a Számvevőszék 32 ellenőrzési jelentést és áttekintést adott ki a környezetvédelemtől az adózásig, a mobilitástól a pénzmosásig és a migrációtól a fogyasztóvédelemig terjedő témákban.