Éves jelentés a nemek közötti egyenlőség EU-n belüli érvényesüléséről: a koronavírus-járvány komoly kihívást jelent

Európa

A nemzetközi nőnapra készülve az Európai Bizottság közzétette 2021. évi jelentését a nemek közötti egyenlőség EU-n belüli érvényesüléséről, amely azt mutatja, hogy a koronavírus-világjárvány hátrányos hatást  gyakorolt a nőkre. A járvány súlyosbította a nők és férfiak között fennálló egyenlőtlenségeket az élet szinte minden területén, Európán belül és kívül egyaránt, gyengítve az elmúlt évek során komoly küzdelmek árán elért eredményeket. Ugyanakkor a nemek közötti egyenlőség soha nem kapott még ekkora hangsúlyt az uniós politikában, és a Bizottság jelentős erőfeszítéseket tett az egy évvel ezelőtt elfogadott nemi esélyegyenlőségi stratégia végrehajtásáért. Annak érdekében, hogy jobban össze lehessen hasonlítani a 27 tagállam teljesítményét és nyomon lehessen követni az elért haladást, a Bizottság ma elindította a nemi esélyegyenlőségi stratégia nyomonkövetési portálját.
A nemek közötti egyenlőség EU-n belüli érvényesüléséről szóló mai jelentés kiemeli, hogy a koronavírus-világjárvány jelentős kihívásnak bizonyult a nemek közötti egyenlőség szempontjából:

  • A tagállamokban megugrott a kapcsolati erőszak eseteinek száma
  • A nők a járvány elleni küzdelem frontvonalában voltak, például az egészségügyi és szociális ellátásban
  • A nők munkaerőpiaci helyzetét jelentősen rontotta a világjárvány
  • A lezárások komoly hatással voltak a fizetetlen gondozási munkára, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúlyra
  • Szembetűnően kevés a nő a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről döntő testületekben

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük