Neumann Klub előadás Balog Levente és mentoráltja Keserű Balázs

Balogh Levente és mentoráltja tartott előadást a Neumann Egyetemen

Egyetem

A Szentkirályi Magyarország alapító tulajdonosa Balogh Levente üzletember, televíziós személyiség, valamint mentoráltja Keserű Balázs volt a Neumann Klub vendége 2024. február 27-én a Neumann János Egyetemen. Keserű Balázs tavaly tavasszal nyerte meg “Az álommeló” című műsor első évadát, ezzel ő lett Balogh Levente elnöki asszisztense.

A CAMPUS nagyelőadóját megtöltő közönséget Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, majd dr. Stöckert Dávid tehetséggondozásért felelős rektori tanácsadó vezette fel a beszélgetést. A pódiumbeszélgetés fő témái a tehetség fogalma, a jó mentorálás ismérvei, a duális felsőoktatás fontossága és a mesterséges intelligencia szerepe voltak. Balogh Levente szerint az ideális vállalkozó két lábon áll: egyrészt egy szakma mestere, másrészt kellő közgazdasági ismeretekkel rendelkezik. Előbb érdemes egy szakmát kitanulni, és csak utána közgazdaságtant tanulni – érvelt. Keserű Balázs élelmiszermérnökként végzett, de már egyetemi tanulmányai mellett is dolgozott egy élelmiszer-kereskedelmi láncnál. Nagyon hasznosnak találta az ott szerzett gyakorlati tapasztalatokat, de úgy vélte, hogy az egyetemen szerzett elméleti tudás is nagyon fontos. Római posztgraduális tanulmányai alatt tapasztalta meg, hogy a világ sok részéről érkezett hallgatótársainál sokkal alaposabb elméleti ismeretei voltak, és ezt a magyar oktatásnak köszönheti. A vállalati mentoráció kapcsán az az álláspont kristályosodott ki a beszélgetésben, hogy a jó mentor megmutatja az alapvető dolgokat, de hagy teret a gyakornoknak arra, hogy maga fedezhesse fel a részleteket, és így önállóvá válhasson. Vannak olyan kultúrák, így például a kínai, amely nem díjazza az önállóságot, de a mi kultúránkban ennek fontos szerepe van – jegyezte meg Balogh Levente.

Az üzletember úgy vélte: a fiataloknak el kell dönteniük, hogy mivel szeretnének majd foglalkozni, mi az, amit igazán szeretnek, és tanulmányaikat ehhez kell igazítaniuk. Így válhat belőlük boldog és sikeres ember. Balogh Levente úgy vélte, a fiataloknak ma már nem feltétlenül kell külföldi tapasztalatot szerezniük ahhoz, hogy sikeresek lehessenek. Saját cégénél a szakmai tudás és a vezetői fizetések is európai színvonalúak – jelentette ki.

Utolsó nagy témaként szó volt a mesterséges intelligenciáról is. Balogh Levente és Keserű Balázs egyaránt úgy vélte, hogy az iparban, a gazdasági életben fontos szerepet fog betölteni, a magánéletben azonban szükségtelen, sőt károkat tud okozni. Fontos ezért az MI szabályozása – mutattak rá. Egyetértett ezzel dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann Egyetem rektora is, aki hozzászólásában elmondta, hogy az MI használatát az egyetemi oktatásban már jelenleg is szabályozzák, hiszen visszaélésekre ad lehetőséget. Több kérdés is elhangzott a közönség részéről, köztük a PET-palackok környezetkárosító hatásáról is faggatták Balogh Leventét. A Szentkirályi első embere meggyőzően érvelt amellett, hogy a PET-palackokkal csak egy baj van, hogy szemetelnek velük. A Magyarországon is beinduló visszaváltás fellendítheti a műanyag palackok újrafelhasználását, amihez többek között a Szentkirályi is kész technológiával rendelkezik.

Balogh Levente a közeljövő fejlesztéseivel kapcsolatban kijelentette: jövő nyárra szentkirályi telephelyük lesz Európa legnagyobb ásványvízgyára.

Fotó: Neumann János Egyetem oldal