Ifj. Botár Olivér kapja idén a Moholy-Nagy-díjat

Egyetem Kultúra

Ifj. Botár Olivér (Oliver A. I. Botar) kapja idén a Moholy-Nagy-díjat; a világ egyik legismertebb Moholy-Nagy-kutatójaként számon tartott művészettörténész és kurátor csütörtökön a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) veheti át az elismerést Fülöp József rektortól.

Ifj. Botár Olivér a Moholy-Nagy László-életmű és a közép-európai modernizmus egyik legismertebb kutatója, aki az elmúlt évtizedekben páratlanul sokat tett azért, hogy a MOME névadójának munkásságát, annak komplexitását és hatását a kortárs kultúrára világszerte megismerjék és megértsék – méltatta a díjazottat az egyetem által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

A University of Manitoba, School of Art professzora és igazgatóhelyettese kurátorként jegyzi a tavaly Kanadában bemutatott Bauhaus (Canada) 101 című, átfogó kiállítást, emellett számos könyv, többek között a magyar nyelven is megjelent, Természet és technika – Az újraértelmezett Moholy-Nagy (1916-1923) című kötet szerzője.

Kutatásai során újraértelmezte Moholy-Nagy munkásságát, az addig elsősorban technológia- és innovációorientált alkotóként számon tartott művészről feltárva többek között azt is, hogy eszmeiségének meghatározó eleme volt a biocentrizmus, a környezeti és a természeti tudatosság. A mai globális kihívások fényében ez a dimenzió még inkább aktuálissá teszi munkásságának tanulmányozását a designerek, művészek és oktatási intézmények számára – hangsúlyozta az egyetem.

“Moholy-Nagy egész pedagógiai hozzáállásával arra törekedett, hogy az embereknek megmutassa, hogyan tudnak a modernitásban boldogabban élni a technológiai áramlásával, túláramlásával együtt”

– idézi a közlemény Botár Olivért.

A díjat odaítélő kuratórium döntésével nagyra értékeli Botár Olivér munkásságát, és szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a világhírű kutató szorosabb kapcsolatot ápolhasson a Moholy-Nagy László nevét viselő, szellemiségét a 21. századba továbbvivő intézménnyel, diákjaival, oktatóival és kutatóival.

Az őszi címátadó keretében doktori címről szóló oklevelét vehet át Schneider Ákos, Dezső Renáta, Körösvölgyi Zoltán, Simon Péter Bence, Sterk Barbara és Kollarik Tamás, egyetemi docensi címről szóló oklevelet Göde András és Gyenge Zsolt.

Sor kerül továbbá a MOME és a Mercedes-Benz együttműködésének 20. évfordulója alkalmából a Mercedes-Benz vezető tervezőinek, jelenlegi és korábbi szakembereinek oktatási tevékenyégükért adományozott címzetes egyetemi tanári, valamint címzetes egyetemi docensi címek átadására is: ennek keretében kap oklevelet Robert Lesnik, Thomas Sälzle és Németh Gábor Tamás is – áll a közleményben.

(MTI)