ITM: a rektorok dönthetnek a félév befejezésének módjáról az egyetemeken

Egyetem

Hétfőtől az óvintézkedések maradéktalan betartása mellett visszatérhetnek a hallgatók a felsőoktatási intézményekbe, amelyek akár személyes jelenlétet igénylő vizsgákat is szervezhetnek. A rektorok dönthetnek arról, hogy az egyetemek digitális, hibrid vagy hagyományos formában folytatják a félévet – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-t.

Egy friss kormányrendelet ismét szélesebb körben teszi lehetővé a személyes jelenléti oktatást és vizsgáztatást a felsőoktatási intézményekben – közölték. A rektorok dönthetnek az oktatás digitális, hibrid vagy személyes formájáról, a hallgatók gyakorlati képzésének, jelenlétet igénylő egyéb tudásmérésének módjáról. Felidézték: az egyetemek vezetői az elmúlt hónapokban csak kezdeményezhették az intézménylátogatási tilalom alóli felmentést az ágazati irányító miniszternél, május 10-étől azonban saját hatáskörben rendelkezhetnek a szorgalmi időszak utolsó hetében és a vizsgaidőszakban követendő gyakorlatukról.

Az ITM-közleményben idézték Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt, aki szerint az intézményektől elvárják, hogy hiánytalanul betartsák és betartassák az alapvető védelmi intézkedéseket. “A felsőoktatásról szóló törvény szerint a félév öt hónapból, a tanév tíz hónapból áll. A korábban kihirdetett átmeneti szabályozás lehetőséget teremtett a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradó fontos gyakorlati elemek pótlására a képzések nyári meghosszabbításával” – mondta az államtitkár.