Példaértékű, amit ez a roma srác elért

Egyetem

A tavalyi Aranypánt díj után, ezúttal a Gergely Alexandra Emlékdíjat vehette át Horváth József, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója.

Fotó: Tri Lite StudioKilencedik alkalommal ítélték oda a Gergely Alexandra Emlékdíjat, melyet a 17 éves korában elhunyt, bajai lány szülei alapítottak abból a célból, hogy felhívják a figyelmet a közösségépítő munkát végző hétköznapi hősökre, illetve segítsék az Erwing-szarkómában szenvedő gyerekek családjait.

Horváth Józsefet, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének PhD-hallgatóját tehetsége, kitartása és szorgalma miatt jelölték a díjra. A méltatásban elhangzott: Józsi már az iskolában kitűnt társai közül tehetségével és kitűnő eredményeivel. Szívesen lett volna jogász vagy a grafikusművész, de középiskolai biológia tanárnője hatására inkább az élettudományokat választotta. Biológiából, majd molekuláris genetikából szerzett oklevelet a Debreceni Egyetemen, ahol jelenleg is a szájüregi rák korai felismerésének módszerét kutatja. Eredményeiről rendszeresen publikál és konferenciákon számol be, esélyegyenlőségi programokon vesz részt és motivációs előadásokat tart fiataloknak. A doktori cím megszerzése után nemzetközi tapasztalatokat szeretne szerezni, amiket itthon kamatoztathat majd. 2015-ben a Roma Sajtóközpont neki ítélte az Aranypánt-díjat.

Tri Lite StudioGergelyné Tóth Éva, az emlékalapítvány elnöke a Debreceni Egyetem Aulájában szombaton tartott ünnepségen elmondta: a díjazott minden tettével példát mutat a társadalomnak, munkásságát sokat követik, támogatják, és várják újabb sikereit.

Horváth József meghatottan vette át a díszokleveléből, emlékplakettből, valamint pénzjutalomból álló elismerést, és visszaidézte: már gyermekként arról álmodott, olyat vigyen véghez, amivel kivívhatja családja, szűkebb és tágabb környezete büszkeségét. Azért dolgozik, hogy példát mutasson a roma és nem roma fiataloknak: lehet másképp is, mindig van remény és lehetőség előbbre jutni.