Teltházas hangversennyel avatták fel a Debreceni Egyetem új Steinway-zongáráját

Egyetem

– Ez a csodálatos este a hallgatás estéje. Sokat hallgattam dékán urat, hogy egy jelentős zeneművészeti képzőhely nem létezhet egy ilyen zongora nélkül. Ezt követően kancellár úr is meghallgatta dékán urat, majd együtt mentünk miniszteri biztos úrhoz, aki ugyancsak meghallgatta a kérést, és támogatta a célunkat. Dékán úr kitartása nélkül most nem hallgathatnánk ezt a csodálatos hangszert – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor a kedd esti zongoraavató koncerten mondott köszöntőjében.

Az egyetem vezetője hozzátette: egy ilyen minőségű zongora egy klasszikus európai műremek, ami túlmutat a múlandó földi léten.

Duffek Mihály dékán köszönetet mondott a hangszer megszerzésében közreműködőknek, külön kiemelve Maruzsa Zoltánminiszteri megbízottat.

A kar vezetője hangsúlyozta: több szempontból is kiemelkedő az alkalom, hiszen sem a Kossuth Lajos Tudományegyetemnek, sem a Debreceni Egyetemnek nem volt eddig ilyen minőségű hangszere, emellett idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a felsőfokú zeneoktatás Debrecenben.

Beszéde végén a dékán köszönő levelet nyújtott át Maruzsa Zoltán miniszteri megbízottnak, Szilvássy Zoltán rektornak és Bács Zoltán kancellárnak.

A zongoraavató koncerten a Zeneművészeti Kar öt zongora főtárgy oktatójának műsorát hallhatta a város és az egyetem zeneszerető közönsége: B. Kiss Zsuzsanna, Duffek Mihály, Grünwald Béla, Lakatos Péter és Pless Attila előadásában Bach, Beethoven, Schubert, Chopin és Liszt Ferenc művei csendültek fel a Liszt teremben. A hangversenyt a Multimédia Kompetencia Központ élőben közvetítette.