Hidrobiológiai kutatásokról a Víztoronyban

Egyetem

A Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszékének kutatásait ismerhették meg az érdeklődő diákok a Nagyerdei Víztoronyban.

Algákkal, élő vízmintákkal, mikroszkópokkal és más érdekes műszerekkel várták az iskolásokat a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának H2O-ról a H2O-ban című rendezvényén csütörtökön.

Nagy Sándor Alex, a Hidrobiológiai Tanszék vezetője köszöntőjében röviden ismertette a tanszék tevékenységét, kiemelve az országosan egyedülálló hidrobiológus képzést.

Ugorjunk fejest a vizeink világába, majd főzzünk ki belőle valamit című előadásában Gyulai István tanársegéd a kutatói munka sajátosságait mutatta be, kitérve a különböző mintavételi módszerekre, az adatgyűjtés és -rögzítés fontos kritériumaira, valamint a feldolgozás mozzanataira.

Bácsi István Mikrovilág a vizekben, mire jók az algák címmel tartott előadást a különleges élőlényekről, mellyel legtöbben csak békanyál formájában vagy az akváriumban találkozunk. A Hidrobiológiai Tanszék adjunktusa beszélt az algák testfelépítéséről, jelentőségéről és olyan gyakorlati felhasználási területeikről, mint például a táplálkozás, szennyvíztisztítás, energiatermelés.

Horgászattól a halbiológiai kutatásokig címmel Antal László adjunktus a tanszék halakhoz kapcsolódó kutatásairól tartott előadást, bemutatva a különböző vizsgálati módszereket és az azokhoz használt eszközöket.

Az előadásokat követően az érdeklődő fiatalok a kipróbálhatták a műszereket, többek között élő vízmintákat, egysejtű élőlényeket vizsgálhattak a mikroszkóp alatt.