Világnapi mozgalom az egyetemen

Egyetem

Ismét csatlakozik az AIDS világnapi programokhoz Debrecenben is a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége.

A nemzetközi AIDS világnap az egyik legtöbb embert megmozgató esemény, amelynek alkalmából a világ valamennyi országában szerveznek figyelemfelhívó programokat. A HIV-vírus sajnos megállíthatatlannak tűnik, minden évben nő a fertőzöttek száma a fejlett országokban, így Magyarországon is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította AIDS világnappá december 1-ét. A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége, ezen belül a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete a kezdetektől kiemelten kezeli a megelőzés fontosságát, ezért több programmal is készülnek a világnaphoz közeledve.

November 30-án este 19.30 órai kezdettel már hatodik alkalommal szerveznek Jótékonysági Koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt- termében, ahol a Debreceni Egyetem Klinikai Központ oktatói és hallgatói adnak műsort.

December 1-én, a nemzetközi világnapon délelőtt 11.40-től egy flashmobot szerveznek az egyetem Főépülete előtt csaknem 100 résztvevővel, akik között – a tervek szerint – fiatal és felnőtt, egyetemista és dolgozó fog együtt táncolni a Queen együttes Under Pressure című számára, és piros léggömböt eresztenek majd az égbe, ezzel is emlékezve az áldozatokra és emlékeztetve a betegség elleni küzdelemre.

A szervezők délután (12 óra és 19 óra között) beszélgetéssekkel várják az érdeklődőket Debrecen legnagyobb bevásárlóközpontjában, ahol az AIDS címmel meghirdetett prevenciós plakátverseny legjobban sikerült alkotásait is megtekinthetik a látogatók.