Bővült az Academia Europaea

Egyetem

Tagjai közé választotta Kertész András akadémikust, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetének professzorát az Academia Europaea (AE).

A most újonnan megválasztott hét taggal együtt már 91 hazai tudós vesz részt az 1988-ban alapított intézmény munkájában.

Az Európai Tudományos Akadémia (Academia Europaea, London) húsz szekciója a tudomány valamennyi ágát magában foglalja, a természettudományokat, az élettudományokat és a társadalomtudományokat egyaránt. Az AE közösségébe az intézmény oldalán olvasható lista alapján idén felvételt nyert Szász Domokos matematikus, az MTA rendes tagja, az akadémia alelnöke, Kertész András nyelvész, az MTA rendes tagja, Kamarás Katalin fizikus, az MTA levelező tagja, Gránásy László fizikus, az MTA doktora, Lakatos Péter kutatóorvos, az MTA doktora, Pach János matematikus, az MTA doktora, valamint Tompa Péter biológus, az MTA doktora.

Az Academia Europaea új tagjainak megválasztása többlépcsős folyamat. Az egyes szekciók a jelölt eddigi kutatói tevékenysége és eredményei alapján javaslatot tesznek a szekció vezetőségének az új tagokra. A támogatott jelöltek nevét a jelölőbizottság terjeszti a tanács elé, amely dönt az új tagokról.

Az Academia Europaea jelenleg több mint 3000 tagot számlál, tagjait az európai országok állampolgárai közül választja. Az intézmény célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.

unideb.hu