Véget ért a nyári egyetem Debrecenben

Egyetem

42 országból csaknem 200 hallgató érkezett a Debreceni Nyári Egyetem idei, 87. kurzusára. A résztvevők pénteken tartottak búcsúestet.

A hallgatók nagy része úgy döntött, hogy megméri tudását a nyelvi teszten, és írásbeli vizsgával zárta az egyhónapos, illetve kéthetes magyartanulást a Debreceni Nyári Egyetemen. A 144 vizsgázónak közel a fele kiváló minősítést ért el, több mint egynegyedük pedig jó eredménnyel távozott. A több maximális pontszámú dolgozat szintén a kemény tanulást bizonyítja. – Ebben az évben nem csak számukat tekintve voltak a legtöbben a szláv anyanyelvű hallgatók, hanem az átlagot tekintve ők írták a legszínvonalasabb vizsgateszteket is – mondta el Szaffkó Péter igazgató.

Az ösztöndíjas hallgatók idén is találkozhattak az intézmény vezetésével, akiknek elmondhatták benyomásaikat, élményeiket. A diákok nagyon elégedetten nyilatkoztak a kurzusról, dicsérték a tanárokat és a remek szervezőmunkát. Mint már az elmúlt években többször, most is többükről kiderült, hogy a lelkes nyelvtanulásuk egyik fő oka a családi kötődés: van, aki azért szeretné elsajátítani a magyar nyelvet, mert egyszer meg akarja írni magyar édesapja és ír édesanyja szerelmének történetét, és ehhez alaposan meg szeretné ismerni a magyar kultúrát, érzésvilágot.

Bizonyára külön élvezet lehetett a magyar gyökerekkel rendelkezőknek a Nyári Egyetem új programja, a Versbarátok Klubja. A kötetlen estén félig kulturális, félig baráti beszélgetéseket vezetett az intézmény tanárja, Kondor Tamás. Mint elmondta, nem csak versekről, hanem ízlésről és világképről is szó esett, és egyszerűbb verseket is vitt magával, mert nem csak a felsőfokú tudású hallgatók érdeklődtek a rendezvény iránt. A résztvevők egy intellektuális baráti körben mélyedhettek el a magyar nyelv rejtelmeiben – némi borozgatás kíséretében. Az utolsó alkalom exkluzív vendége Balázs J. Endre sebészorvos volt, aki amatőr költőként a 80-as évek óta ír. A résztvevők megismerkedhettek a Popcorn John című művével, amely gyakorlatilag a János vitéz modern kori átirata.

A nyári magyar nyelv- és kultúrakurzus után sem áll meg az élet a Debreceni Nyári Egyetemen: a következő diákok a Debrecenbe érkező külföldi hallgatók, akik szintén az intézményben sajátíthatják el az alapokat az elkövetkező hetekben.

www.unideb.hu