Kodály Filharmonikusok

Egy időben 2 online élő koncerttel is várnak mindenkit a Nemzeti Filharmonikusok

Kultúra

Mindenkinek vannak emlékképei a valószínűségszámítás bonyolult algebrájáról. Az is biztos, hogy az iskolapadot elhagyva nem sokat töri egy átlagember a fejét logikai definíciókon, hacsak akkor nem, amikor azt próbálja kiszámítani, hány lottószelvényt kellene kitöltenie ahhoz, hogy biztosan bekövetkezzen az öt találat.

A jó hír az, hogy a következő események bekövetkezéséhez nem kell bonyolult számítást végezni, mert biztos, hogy 2021. május 6-án, csütörtökön 19.30 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar két élő közvetítést is műsorára tűz. A kérdés már csak az, hogy két biztosan bekövetkező esemény közül tudunk-e választani. Az online koncertek ismertetése talán segít ebben a döntésben.

Pesti Vígadóból közvetített hangversenyen két Gabriel Fauré művet és egy Kovács Zoltán darabot hallhatunk ezen az esten. Fauré két művét a stílusbeli hasonlóságok miatt gyakran adják elő egy koncerten belül. A Cantique de Jean Racine és a Requiem című alkotások Fauré legismertebb nagy művei közé tartoznak, utóbbi fókuszában az örök nyugalom és a vígasz áll. A 16. századi magyar költőóriásnak emléket állító Adj már csendességet című zeneművel Kovács Zoltán először egy rangos díjátadón mutatkozott be, ahol a díjazottak évről évre Balassi Bálint-emlékkardot és emléklapot vehetnek át. Közreműködnek: Bizják Dóra (zongora), Tabajdi Ádám (orgona), Széll Cecília (szoprán), Mokán László (bariton) és a Nemzeti Énekkar. Az est folyamán Somos Csaba vezényel.

A Müpa Home élő közvetítésén szintén három zenemű kerül terítékre. Debussy Kis szvitje /Petite suite/, Rodrigo Aranjuez concertója és Bizet C-dúr szimfóniája. A műsor egzotikus színfoltja a zenekari gitárzene csúcsának tartott Aranjuezi concerto, amelyet II. Fülöp egyik palotájának kertje ihletett. A hároméves kora óta világtalan Rodrigo a magnoliafák illatát, a madarak énekét, a szökőkutak csobogását kívánta kifejezni a zene eszközeivel. Az érzékletes megszólaltatáshoz azonban kell egy kivételes tehetségű szólista is. Csáki András generációjának kiemelkedő gitáros egyénisége. Játékának szuggesztivitása és érzékenysége a világ számos koncerttermének hallgatóságát magával ragadta Japántól Észak-Amerikáig. Vezényel Karen Kamensek.

A két májusi program tehát adott, már csak egy olyan matematikai képlet kell, amelyik segít a választásban. Ilyen azonban nem létezik, ezért a racionális kiszámíthatóság helyett marad az érzelmeken alapuló döntéshozatal.