Új lemezt adott ki Rúzsa Magdi

Kultúra

Karma címmel megjelent Rúzsa Magdolna nyolcadik stúdióalbuma. Az énekes elektronikus poplemezén ismét Szakos Krisztiánnal dolgozott együtt.

“Mivel korábban már megszoktuk, hogy ketten írjuk és rögzítjük is a dalokat, a járvány, a karantén ebből a szempontból nem jelentett változást. Persze az ember ilyenkor egy kicsit mentálisan megborul, de nagyon termékenyek voltunk, hiszen a Karmán tizennégy dal hallható” – mondta Rúzsa Magdolna az MTI-nek.

A Karma dalait, szövegeit az énekesnő írta, a zenék társszerzője, a hangszerek megszólaltatója, emellett a zenei producer és a hangmérnök Szakos Krisztián volt, akárcsak az Érj hozzám (2016) és az Aduász (2018) című album, valamint a tavaly kiadott zenés mesekönyv, az Angyalkert dalai esetében.

“Pozitív hangulatú lemezt szerettem volna készíteni, az anyagra felkerült darabok azért is születtek, hogy a nyári fesztiválokon, ha egyszer újra lesznek, meg lehessen táncoltatni a közönséget. Azért jelen van a lírai oldalam is, az album két utolsó dala, a Lábnyomok és a Domine is ilyen” – mesélte az előadó.

A számok a mindennapokról, érzelmekről, szerelemről szólnak. A lemez első klipes dala, a Szembeszél azt mutatja meg, mennyire hiányzik neki a koncertek, fesztiválok közönsége és hogy nagyon várja már az újratalálkozást. “Kellenek az előremutató dalok, amelyek talán energiát tudnak adni a folytatáshoz. Nehéz és nem az igazi karanténból kapcsolatot tartani a rajongókkal, ezért is döntöttem úgy karácsony előtt, hogy 2020 februári dupla teltházas Aréna-koncertem felvételét ajándékként felteszem a YouTube-ra”.

Legutóbbi stúdiólemezére, a 2019-ben megjelent Lélekcirkuszra Presser Gábor írt neki dalokat, közösen turnézott is vele. Rúzsa Magdolna az MTI-nek elmondta: tervezik a folytatást. “Úgy érzem, a felszabadult, táncos énem jól megfér a mélyebb, érzékenyebb, az inkább a színházi környezetbe illő oldalammal, és a közönség is szereti bennem ezt a kettősséget”.

Az előadó tavaly koncertek, turnék hiányában mesekönyvet írt dalokkal Angyalkert címmel, amit nagyon kedvezően fogadott a közönség. “Hatalmas öröm, hogy túlléptük a nyolcezer eladott példányt, ami a mai könyvpiacon nagy szó. Szeretném, ha az Angyalkertből rajzfilm készülne és szó van egy musicalről is, amivel kapcsolatban bölcs tanácsokat kaptam Presser Gábortól”.

A pandémia miatt tervezni még most sem lehet, de “ceruzával már vannak beírva koncertdátumok a naptárba”. Az énekes hozzáfűzte: hosszú folyamat lesz, amíg a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba és sok mindent teljesen újra kell kezdeni. “Huszonegy fős koncertstábbal dolgozom, sajnos egy éve nem tudtam munkát adni ezeknek az embereknek”.

A másfél évtizede a legsikeresebb hazai énekesnők közé tartozó Rúzsa Magdolna 2007-ben Magyarország képviseletében Aprócska blues című számával a 9. helyen végzett a helsinki Eurovíziós Dalfesztiválon.

Volt önálló estje a Pesti Színházban Magdaléna Rúzsa címmel, szerepelt a közmédia dalválasztó műsora, A Dal zsűrijében. Eddigi hét stúdióalbuma mellett öt koncertlemezt készített; kapott Fonogram-díjat, Artisjus-díjat és Petőfi Zenei Díjat.

Alkotótársa, Szakos Krisztián korábban játszott Ákos zenekarában, dolgozott együtt mások mellett a Compact Discóval, Kállay-Saunders Andrással, Kozma Orsival és Caramellel is.

(MTI)