Papp László CATL gyár Debrecen

“Papp László csak egy verőember, elvesztette a közbizalmat” – érkeznek az ellenzéki reakciók a botrányos közmeghallgatásra

Helyi hírek

Komoly indulatokat váltott ki egyes résztvevőkből az a lakossági fórum/közmeghallgatás, amit január 9-én, hétfőn rendeztek a Kölcsey Központban a kínai akkumulátorgyár Debrecenbe érkezése miatt.

Az eseményekről itt számoltunk be szövegesen és videókkal is.

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője – és mint a város polgára – dörgedelmes hangvételű közleményt adott ki. Nem kíméli benne Papp Lászlót és a debreceni városvezetést.

A CATL akkumulátorgyár építésének közmeghallgatásán jelen lévő, becslések szerint 800-1000 debreceni üzenete a város vezetése, a kormány és a kínai befektető felé is egyértelmű: nem akarnak a környezetükre, gyermekeik, unokáik jövőjére, az egészségükre veszélyes gyárat – írja Varga, hozzátéve, az emberek

nem kérnek a zajból, a robbanásveszélyes üzemből, az irdatlan forgalomból, a fullasztó levegőből, a debreceni ingatlanok, lakások horribilis értékvesztéséből, a gyár óriási karbonlábnyomából. 

A DK-s politikus szerint Debrecen felelőtlen vezetői hiába bűvészkednek a számokkal, hazudoznak egymásnak gyökeresen ellentmondó értékeket akár a vízfelhasználás, akár a kibocsátott mérgek tekintetében, a megközelítőleg öt órán át tartó közmeghallgatás és a város polgárainak üzenete egyértelmű kell legyen minden politikus számára: A DEBRECENIEK NEM KÉRNEK A GYÁRBÓL!

Úgy véli, a közmeghallgatás volt az a pillanat, mikor a Fidesz szervilis pártkatonáinak is dönteni kellett: tisztesség, vagy gazemberség! A debreceni polgárok jogos igénye, a tiszta levegő, iható víz, zöld környezet, élhető város, egészséges jövő, vagy Orbán őrült világa – írja Varga Zoltán, aki szerint Debrecen város fideszes helytartói, Papp László polgármester és a Fidesz hallgatag helyi katonái CATL akkugyár debreceni közmeghallgatásán bizonyították, hogy mit sem ér nekik kétszázezer debreceni élete.

Papp László a közmeghallgatáson elvesztette az általa oly sokat emlegetett közbizalmat, nem Debrecen polgármestere, csupán a hatalom végrehajtója, verőembere, aki nem méltó ezek után a cívisek vezetésére, képviseletére

– olvasható Varga Zoltán közleményében.

Az ellenzéki képviselő szerint a városvezetők elárulták, cserben hagyták Debrecent, így nemcsak politikailag, de emberileg is megbuktak.

LMP: önfeladás, ha Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá válik

Az LMP önfeladásnak tartja, hogy a kormányzat akkumulátorgyártó nagyhatalommá tenné az országot. Ahogy más településeké sem, úgy Debrecen víz- és természeti kincsei sem áldozhatók fel a kínai befektetők érdekében – jelentette ki keddi online sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta: az akkugyártó üzemeknek hatalmas a víz- és energiaszükséglete, emellett jelentős infrastruktúra-fejlesztést igényelnek, amelyet az adófizetőknek kell állniuk.

A politikus idézte Palkovics László korábbi technológiai minisztert, aki szerint az ilyen üzem “minden, csak nem környezetbarát”. A gyártás jelentős zajterheléssel jár, a dolgozók és a termékek szállítása pedig az úthálózatra ró nagy terhet

– sorolta a problémákat Keresztes László Lóránt.

Szólt arról is, hogy az ilyen gyárakban nincs garancia a keletkező szennyvíz megtisztítására, és az üzemek jellemzően nem a környék munkavállalóit alkalmazzák, hanem idegen munkaerőt.

A kormány ráadásul a helyiek véleményének meghallgatása nélkül kezd bele az akkumulátorgyárak létesítésébe, ahogy tette ezt Debrecenben is, pedig egy ilyen horderejű döntés nem hozható meg a helyiek akaratával szemben – mondta az LMP-s képviselő.
Hozzátette, a kormányban nem bízhatnak a debreceniek sem, hiszen ahogy Gödön is látszott: ha a kabinet különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a gyárat, akkor a helyi közösségnek még az adóbevételeiről is le kell mondania.