A BudaPart városnegyed beruházás egyharmadát adták át eddig

Helyi hírek

A Kopaszi-gát melletti BudaPart városnegyed fejlesztés nagyjából egyharmadánál tart: eddig 5 lakóépület 850 lakása, 2 irodaépület 40 ezer négyzetméter bérbe adható irodaterülete és az épületek földszintjén 15 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület készült el – ismertette Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Kiemelte: hamarosan átadnak egy 180 lakásos épületet, továbbá áprilisra elkészül egy 200 szobás vegyes funkciójú hotel-irodaház fejlesztés is.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az első ütemekben a városnegyed belvárosi jellegű része alakul ki sétáló és bevásárló utcával, délebbre haladva pedig egyre több lesz a zöld terület.

A jelenlegi ütemben nyitja meg kapuját a városnegyed első óvodája és bölcsődéje, és év végéig átadják az első gyermek- és felnőttorvosi rendelőt is. A beruházással párhuzamosan zajlik a közeli utak fejlesztése, a burkolatmegújítás mellett kerékpárutakat, buszsávot alakítanak ki – jelezte.

A zöldfelület fejlesztésen belül kiemelte a jelenleg zajló központi parkfejlesztést, amely 3 hektárt ölel fel számos rekreációs funkcióval, közösségi kertekkel, kutyafuttatóval és több generációs játszótérrel. Hozzátette: a projekt végére kialakuló 20 hektáros park a főváros egyik legnagyobb, a Városmajornál és Tabánnál nagyobb közparkja lesz. Ez a parkterület ugyan magántulajdonban van, de a köz számára nyitott.

Felidézte, hogy a BudaPart Budapest történetének legnagyobb ingatlanfejlesztése, a projekt nemrég a világ legjobb városfejlesztésének a díját nyerte el Párizsban, ahol 32 ország 63 szakértője zsűrizte a pályaműveket.

A fejlesztés egyik alapgondolata az úgynevezett 15 perces városkoncepció, amely arról szól, hogy a városnegyeden belül sétatávolságon belül elérhetők legyenek a munkahelyek, a szolgáltatások és a napi megélhetéshez szükséges cikkek – mutatott rá a cég vezetője. Ilyen módon radikálisan csökkenthető az utazással töltött idő, a városon belüli ingázás, ami manapság csaknem “élhetetlenné teszi a nagyvárosokat” – tette hozzá. Elmondása szerint céljuk az volt, hogy a főszerep a gyalogosoké és a kerékpárosoké legyen a városnegyedben, amelyen belül meghatározóak a zöldterületek.

Schrancz Mihály beszámolt arról is, hogy a BudaPart elképzelései egybecsengenek nagyjából minden nagyváros törekvéseivel, New Yorktól Dubajig a legtöbb helyen a települések decentralizációjára törekednek, azon dolgoznak, hogy városi alközpontok jöjjenek létre, 15 perces városok sora alakuljon ki és ezek hálózata adja a nagyvárost egyre több zöldfelülettel és közösségi terekkel.

A 2015-ben elindított projekt várhatóan 2030-ra zárul le, annak keretében 54 hektáron 15 lakóépületben 3000 lakás, 12 irodaházban mintegy 250 ezer négyzetméter irodaterület és 23 800 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre – közölte a fejlesztő. Mindez mintegy 25-30 ezer városlakónak teremt lakó- és munkahelyet.

A Property Market fejlesztési portfóliója jelentősen, 7-ről 26-ra bővült a járvány kitörése óta: 16 lakóépületet, 7 irodaépületet és 3 szállodát építenek jelenleg. A mostani fejlesztési portfóliójuk értéke eléri az 500 milliárd forintot – ismertette az ügyvezető igazgató.

(MTI)

Fotó: A MOL (Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.) épülő irodaháza, a Mol Campus és a BudaPart városnegyed épületei Budapesten 2022. augusztus 3-án. A Kopaszi-gát melletti BudaPart városnegyed fejlesztés nagyjából egyharmadánál tart. Eddig 5 lakóépület 850 lakása, 2 irodaépület 40 ezer négyzetméter bérbe adható irodaterülete és az épületek földszintjén 15 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület készült el. MTI/Balogh Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.