Egyetemistát ütött le és rabolt ki Debrecenben – gyorsan elítélték

Helyi hírek Rendőrség

Elsőfokú ítéletet hozott a Debreceni Járásbíróság 2020. február 25-én annak a 34 éves hajdúsámsoni lakosnak az ügyében, aki a debreceni klinikák területén kirabolt egy kenyai egyetemistát. A tárgyaláson a vádlott elismerte a tettét.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki rablás bűntettében, okirattal visszaélés vétségében és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében, ezért őt halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. január 27-én a déli órákban Debrecen belvárosában meglátott egy kenyai lányt, aki a telefonja fülhallgatóval zenét hallgatott. A férfi elhatározta, hogy megszerzi a fiatal lány értékeit, ezért arcát sállal eltakarta, a sértett után felszállt a buszra, majd miután leszálltak követte őt a klinikák területén.

Videó: összecsomagolták a rendőrök Imrét, aki a nyílt utcán vert meg és rabolt ki egy nőt Debrecenben

A rabló utolérte a sértettet, akinek a nyakát hátulról erősen megragadta, majd megütötte és a földre lökte. A támadó ráfeküdt és a nála lévő kulcscsomóval megkarcolta a rémült egyetemista arcát, valamint „money” felkiáltással pénzt követelt tőle.

A sértett segítségért kiáltott, a férfi ekkor kinyitotta a nő táskáját, kivette belőle a pénztárcát az abban lévő okiratokkal, aprópénzzel és bankkártyával együtt. A vádlott a nőt továbbra is földön leszorítva tartotta és közben a mobiltelefonját követelte, de azt a sértett ellenállt és nem adta oda. A férfi a bűncselekmény során észlelte, hogy többen is figyelik, ezért a megszerzett pénztárcával együtt elmenekült a helyszínről. A tárcát R. I. futás közben eldobta, de előtte még kivette belőle a pénzt. Az eljárás során a nyomozó hatóság a tárcát megtalálta, lefoglalta és a sértettnek visszaadta. A nő a bántalmazás következtében hámhorzsolásos, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A bíróság végzésében a vádlott letartóztatását fenntartotta a másodfokú eljárás befejezéséig. A bíróság ezen döntése végleges.