Extrém sportolók és szimpatizánsaik vonulnak fel Debrecenben

Helyi hírek

Debrecenben az extrémsport – pálya ügye nagyon régóta húzódik. Azok a kezdeményezések, amelyek az elmúlt 20 év alatt elindultak, előbb-utóbb mindig akadályokba ütköztek. Ez történt a Nádor utcai parkkal, amelytől az építési engedélyt vették el, a Hunyadi utcai „Placc-cal”, amelyre magánterület lévén beruháztak és a Párizsi udvar épült, vagy a Stadion mellé ígért parkkal, amelyre csak egyszerűen elfogyott a pénz, holott Kósa Lajos akkori nyilatkozata szerint már a megrendelés fázisában járt az ügy. Az elmúlt pár évben az extrémsportolók a megtűrt kategóriába tartoztak, sporttevékenységeiket a Baltazár Dezső téren, a Modemnél végezték. Természetesen ezt a lakosok és a közterület-felügyelet sem nézte jó szemmel, ezért a tavalyi évben kikerültek a tiltó táblák, amelyekre hivatkozva folyamatosan elküldték, akár büntették a sportolókat.

Habár a lehetősége a sportolóknak igen csekély, mindig igyekeznek kreatív megoldásokat találni a sportolásra, ilyen megoldás napjainkban egy elhagyatott épület használata is, amely csak ideiglenes megoldásként funkcionál, a kicsi belmagasság, állandó üvegszilánkok és kavicsos talaj miatt.

Miénk a Pálya

„Azt, hogy a lakótelep közepén van egy focipálya, senki nem kérdőjelezi meg. Németországban a focipálya mellett van egy skatepark is. Menjünk ebbe az irányba” (egy deszkás)

A tavalyi évben néhány fiatal úgy döntött ebből elege van és szervezkedésbe kezdett. Kitalálták az Extrémsport Kongresszus nevű rendezvénysorozatukat, amelynek első állomására olyan környékbeli jó példákat hoztak, mint Hajdúszoboszló, Berettyóújfalu és Hajdúböszörmény. A cél az volt, hogy hallják a meghívott sportolók, hogyan lehet elérni egy pályát, mit lehet tenni közösen. A sok kongresszusnak lett az eredménye az aláírásgyűjtés is, amely tavaly nyáron intenzíven zajlott online és offline egyaránt, rengeteg fiatal közreműködésével.  Mindezek eredményeként a Miénk a Pálya szervezőit fogadta Széles Diána, alpolgármester asszony egyeztetésre, aki megerősítette a hírt, miszerint a város ismét tervezi egy pálya építtetését, a sportolók nyitott kapukat döngetnek.

Azóta eltelt majd egy év. Számtalan egyeztetésen vagyunk túl a Városfejlesztési osztállyal, egyelőre eredménytelenül. A sportolók belefáradtak, folyamatosan azt a hírt kapjuk, hogy minden jó irányban halad, de semmit nem látunk belőle, sem egy tervpályázatot, sem egy közbeszerzést. Egy olyan projektre hivatkoznak a megvalósítás említésekor, amelyet még meg sem nyertek.

DEB SK8 DAY

Ezért vonulunk fel 21-én. Illetve azért, mert június 21-e a gördeszkázás világnapja.

Akiket várunk: Debrecen és környéke extrémsportolói és a velünk szimpatizálók. A rendezvényre várunk mindenkit mindenféle eszközzel, legyen az: deszka, bmx, kori,roller, bicikli vagy akár gyalog.

Időpont: 2017.06. 21. 18:30

Helyszín: Debrecen, Baltazár Dezső tér

Program:

18:30 -19:00 Gyülekező

19:00 – 19:15 Beszéd, felvonulás szabályai

19:15 – 20:00 Felvonulás

Útvonal: Modem – Hunyadi János utca – Péterfia utca  -Stadion

20:00 Beszéd – Meghívott: Széles Diána alpolgármester asszony

 

Sajtófelelős:

Gutema Dániel: gutemadanielhunduma@gmail.com

Molnár Ágnes: agnes.molnar1008@gmaiil.com

A felvonulás facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/664549593755782/

A szervezőkről:

A Natív egy debreceni fiatalokból álló közösség. Célunk a debreceni társadalmi élet fejlesztése. Elsődleges feladatunknak a kulturális élet fellendítését, a környezettudatos szemlélet népszerűsítését és városunk élhetőbbé tételét tartjuk.

Azt szeretnénk, ha Debrecen egymás és a világ felé nyitott, toleráns, zöld polgárok közössége lenne.