NGM: még idén elérheti a bruttó átlagkereset a 300 ezer forintot

Gazdaság

Még idén elérheti a bruttó átlagkereset a 300 ezer forintot, januárban pedig a 310 ezer forintot is meghaladhatja – mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Simon Attila üdvözölte, hogy a munkaadók nem csak felismerték a béremelés jelentőségét a munkaerő megtartásában, de biztosítani is tudták ennek fedezetét. A tavalyi bérmegállapodás egyik legfontosabb kérdése épp az volt, hogy a vállalkozások képesek lesznek-e erre – tette hozzá.

A helyettes államtitkár V4-es és régiós összehasonlításban is jelentősnek nevezte a keresetek növekedését és hangsúlyozta, hogy az október már a 7. olyan hónap volt idén, amikor az emelkedés meghaladta a 10 százalékot. Kiemelte azt is, hogy a béremelkedés dinamikája több éves összehasonlításban még látványosabb, hiszen – mint mondta – az átlagkereset 2016 októberében 262 ezer forint, 2015 októberében pedig 249 ezer forint volt.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, hogy a bruttó átlagkereset 12,8 százalékos éves növekedéssel októberben elérte a 295 800 forintot.