juhászképzés a Debreceni Egyetemen

Élethez igazított juhászképzés a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Óriási az érdeklődés a debreceni, a szegedi és a kaposvári egyetem, valamint a szakszövetséggel közösen indított Felnőtt Juhászképzésre.

A három hónapos képzés elindításáról hétfőn írt alá megállapodást a három egyetem és a szakszövetség vezetője Debrecenben.

– A juhászatban ma tudáshiány van Magyarországon. A Debreceni Egyetem azzal szeretné segíteni a mezőgazdasági ágazatot, hogy az itt keletkező tudást megpróbálja közkinccsé tenni – jelentette ki Jávor András rektorhelyettes.

Hazánkban körülbelül hatezren foglalkoznak juhtenyésztéssel, 96 százalékuk családi gazdálkodásban.

-Az eredményes és hatékony gazdálkodáshoz ma már a juhászoknak egyszemélyben kell a tenyésztéshez, a jogszabályokhoz, a technológiához és a könyveléshez is érteni. Ez a képzés hátteret ad ahhoz, hogy a részvevők a korszerű ismereteket ötvözni tudják a napi gyakorlattal – hangsúlyozta Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A Debreceni Egyetem a juhtenyésztés egyik szellemi műhelye. Számos, a szakmához elengedhetetlen szakirodalmat adott az intézmény az ágazatnak. A tananyag mindhárom egyetemen azonos lesz, és mindenhol a gyakorlati képzést helyezik előtérbe.

– A gyakorlati képzés egyik színhelye a kismacsi bemutató telepünk lesz készász anyajuhval, a másik pedig a karcagi telep, ahol kétszer ennyi állat mellett a hozzájuk tartozó legelőn sajátíthatják el a legfontosabb ismereteket a részt vevők – hangsúlyozta Komlósi István, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Az első száz jelentkezőnek szeptemberben kezdődik az oktatás. Akinek most jem jutott hely, vagy nem tudott jelentkezni, az később is megteheti, hiszen a három egyetem mostantól folyamatosan meghirdeti a juhos gazdálkodó képzését. Sőt, később más területre is szeretnék kiterjeszteni az együttműködést.

www.unideb.hu