Hogyan válassz étrend-kiegészítőt? Tippek és tanácsok

Világ

Manapság egyre több ember fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt, amivel biztosíthatja a szervezete vitaminszükségletét, vagy gyógyszerek nélkül orvosolhat egyes egészségügyi problémákat. A hatalmas kínálatban azonban nem egyszerű eligazodni, de praktikus tanácsaink sokat segíthetnek.

Ellenőrizd le a származási helyet!

Manapság, az internetes vásárlás fénykorában csak egy kis böngészésre és néhány kattintásra van szükség ahhoz, hogy megrendelj bármilyen táplálékkiegészítőt. Ráadásul már olyan termékekhez is hozzájuthatsz, amelyeket Magyarországon hivatalosan nem forgalmaznak. 

Az Európai Unió tagállamaiban szerencsére szigorú szabályoknak kell megfelelnie a készítményeknek. Érdemes azonban csínján bánni például a távol-keleti országokból származó termékekkel, hiszen lehet, hogy ezek nem felelnek meg az EU-s előírásoknak – nem véletlenül. 

Csak megbízható forrásból szerezd be a termékeket!

Az előzőeken túl az sem mellékes, hogy honnan szerzed be a készítményeket. Válaszd a jó minőségű termékeket forgalmazó bioboltokat, hipermarketben vagy drogériában pedig maximum olyasmit vásárolj, ami egy ismert márka terméke, és bizonyítottan hatásos. Óvakodj a “kéz alatt” forgalmazott, ismeretlen eredetű termékektől!

Ha van rá lehetőség, akkor pedig szerezd be közvetlenül a márka hivatalos webáruházából, hiszen itt sokszor még olcsóbb is, mintha viszonteladónál vásárolnád meg. 

Részesítsd előnyben a természetes összetevőket!

Sok étrend-kiegészítő tartalmaz mesterséges hozzávalókat, például színezékeket, emulgeálószereket, zselésítőanyagokat. Ezért soha ne csak a címkét figyeld, hanem alaposan olvasd át az összetevőket is! Így ugyanis kiderülhet, hogy például a C-vitamin tabletta csak kis mennyiségben tartalmazza a fő hozzávalót (azaz magát a vitamint), és a ginkgo biloba kapszulában is csak elenyésző arányban van jelen az említett gyógynövény, a többi pedig mesterséges adalékanyagok keverére…

Sokkal célravezetőbb, ha olyan készítmények kerülnek be a kosaradba, melyek kizárólag természetes összetevőkből állnak, ezeket viszont koncentráltan tartalmazzák. A Myrobalan gyógynövényes kapszulái 100% natúr, magyar termékek, csak a gyógynövények finomra őrölt elegye található meg bennük, bármiféle mesterséges hozzávaló nélkül. 

Keress vásárlói véleményeket az adott termékekkel kapcsolatban!

Mielőtt letennéd a voksod egy-egy készítmény mellett, kérdezz körbe az ismerőseid között, hogy van-e valakinek személyes tapasztalata az adott termékkel kapcsolatban, vagy ha nincs, akkor tud-e valamit ajánlani, ami neki bevált. 

Ezenfelül érdemes az interneten rákeresni a vásárlói értékelésekre is, amik szintén árulkodóak lehetnek. Persze azt is tartsd szem előtt, hogy mindenkinek a szervezete más és más, így különbözőképpen reagál az étrend-kiegészítőkre is; de ha egy termékre mondjuk 20-ból 15 vásárló azt mondja, hogy hatástalan volt, az már elgondolkodtató.