1,49 milliárd euró bírságot szab ki a Google-ra az Európai Bizottság

Világ

Az Európai Bizottság ma 1,49 milliárd euró összegű bírságot szabott ki a Google-ra az uniós antitrösztszabályok megsértése miatt. A Google visszaélt piaci erőfölényével, mert a harmadik fél által működtetett webhelyekkel kötött szerződésekben korlátozó záradékokat írt elő, amelyek megakadályozták a Google versenytársait abban, hogy ezeken a webhelyeken keresési hirdetéseket helyezzenek el.

A bizottsági vizsgálat által érintett időszakban a Google messze a legerősebb piaci szereplő volt az online keresési hirdetések közvetítése terén az Európai Gazdasági Térségben: piaci részesedése 2006 és 2016 között meghaladta a 70%-ot. 2016-ban általában 90% feletti piaci részesedéssel rendelkezett a nemzeti piacokon az általános keresés területén, a legtöbb nemzeti piacon pedig 75% feletti részesedése volt az online keresési hirdetések területén, ahol kiemelt termékével, a fogyasztók számára keresési eredményeket biztosító Google keresőmotorral van jelen.

A piaci erőfölény önmagában nem jogellenes, ám a Bizottság vizsgálata azt állapította meg, hogy a Google visszaélt piaci erőfölényével, mivel megakadályozta a versenyt az online keresési hirdetések közvetítési piacán: megakadályozta a versenytársakat (pl. a Yahoo-t és a Microsoftot) abban, hogy keresési hirdetéseket helyezhessenek el a kereskedelmi szempontból legfontosabb weboldalakon, és arra törekedett, hogy a legértékesebb helyeket saját keresési hirdetései számára tartsa fenn. Ez hátráltatta a versenyt, kárt okozott a fogyasztóknak, és visszafogta az innovációt. Az 1 494 459 000 euró összegű bírság (a Google 2018-as árbevételének 1,29%-a) kiszabásánál a Bizottság figyelembe vette a jogsértés időtartamát és súlyosságát. A bizottsági bírságon kívül az érintett személyek és vállalkozások polgári kártérítési pereket indíthatnak a Google ellen a tagállami bíróságokon.

Az uniós antitrösztszabályokat megsértő vállalatokra kivetett pénzbírságok az EU általános költségvetésébe folynak be, a következő évi uniós költségvetésbe befizetendő tagállami hozzájárulások pedig ezeknek megfelelő mértékben csökkennek. A bírságok ezért segítik az EU finanszírozását, és csökkentik az adófizetők terheit.