Nem akart adót fizetni, ezért ismerőse nevében főzette a pálinkát

Rendőrség

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

A hajdúböszörményi férfi nagy gyümölcsössel rendelkezik, ezért rendszeresen pálinkát főzet.

Az irányadó előírás szerint 2014. évben személyenként adómentesen olyan mennyiségű gyümölcscefre volt kifőzethető, amely hektoliterfoka nem haladta meg a 43-at.

A vádlott 2014. június 26. napjáig egy hajdúböszörményi szeszfőzdében 22,6 hektoliterfok mennyiségben főzetett magának pálinkát.

Ezt követően a fizetendő adó elkerülése érdekében a vádlott rávette egyik ismerősét, hogy adja át neki az adóigazolványát azért, hogy a férfi személyes adatainak és adószámának felhasználásával ismételten pálinkát főzessen.

A vádlott 2014. október 21. napján a hajdúböszörményi szeszfőzdében a kifőzött pálinka mennyiséget igazoló ún. származási igazolvány kiállításához átadta a vádlott társa nevére kiállított adóigazolványt, majd az iratot társa helyett és nevében maga írta alá.

Az adóigazolvány tulajdonosa szándékosan segítséget nyújtott a férfinak a bűncselekmény elkövetéséhez.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottak ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt tárgyalás mellőzésére irányuló vádiratot nyújtott be a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A vádiratban a pálinkát főzető vádlott vonatkozásában pénzbüntetés kiszabását, míg az adóigazolvány tulajdonosa esetében intézkedésként próbára bocsátást indítványozott.