Madárritkaság bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park területén

Ország

Keleti gerle bukkant fel Békés megyében, Mezőberényben. Ez a madárfaj olyannyira ritka vendég, hogy Magyarországon csupán ez a harmadik alkalom, amikor sikerült megfigyelni.

A gerlét először január 9-én fedezte fel egy madárbarát fiatalember, aki korábban Igazgatóságunknál töltötte szakmai gyakorlatát. Az ő családi házuk udvarán több madáretető is van, amelyekre rendszeresen járnak táplálkozni az apróbb-nagyobb madarak. Balkáni gerlék is gyakran megjelennek, egy ilyen csapatban bukkant fel egy különleges tollazatú madár is, melyről később (a felvételek, majd a szakemberek helyszíni megfigyelése alapján) kiderült, hogy keleti gerle.

A keleti gerle elterjedési területe Ázsiában, az Urálon túli területeken van. Az ázsiai kontinens délebbi részein honos alfajai állandó madarak, az északabbi részeken élők viszont gyakran vándorolnak a délebbi területekre, de esetenként megjelennek Európában is.

A Mezőberényben megfigyelt madár azóta egészen belakta ezt a néhány utca által körülhatárolt területet, s a mai napig is ott tartózkodik. Gyakran látható a madáretetők környékén. Ami a külsejét illeti, színezete és mérete alapján is viszonylag könnyen megkülönböztethető a nálunk honos vadgerléktől és a balkáni gerléktől. Mindkét említett fajnál nagyobb méretű. Színezete hasonló ugyan a vadgerlééhez, de tarkább, pikkelyesebb (a vadgerle hátán és szárnyfedőin lévő tollak rozsdásan, vörösesen szegettek).

(kmnp.hu)