Magyar találmány fékezheti meg a kullancsok szaporodását

Ország

A kullancsok már most veszélyt jelentenek azok számára, akik dús aljnövényzetű élőhelyükkel fizikai kapcsolatba lépnek. A nyolclábó élősködők olyan veszélyes betegségeket terjeszthetnek, mint a Lyme-kór, vagy az agyhártyagyulladás. 

A Lyme Borreliosis Alapítvány évek óta szeretné elérni, hogy ingyenesen be lehessen vizsgáltatni a kullancsokat, a Lyme-tesztet pedig támogassa a betegbiztosítás. magánlaborítóriumookban lehet megvizsgáltatni a kullancsot, ennek djí 6-8 ezer forint.

Az alapítvány azt is fontosnak tartaná, hogy újra lehessen irtani a kullancsokat. Ezt 2010-ben betiltotta az Európai Unió. Lenne megoldás a védekezésre, olyan is, ami csak a kullancsot pusztítja, mégsem lehet alkalmazni.

„Érthetetlen, hogy azt a vegyszert, amit az unió ilyen célra veszélyesnek ítélt, raktárak kártevőktől való megvédéséhez legálisan használják – mondta el Bózsik Béla Pál, az OKI Szerológiai Laboratóriumának nyugalmazott főorvosa, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Ráadásul, amíg 5 milliliter kellett háromezer négyzetméterre a kullancsok ellen a természetben, addig ugyanezt a mennyiséget 5-15 négyzetméterre egy raktárban ki lehet tenni. A vakvéletlenre bízzuk, hogy egy parkban vagy az udvarunkon megcsíp vagy nem csíp meg egy olyan vérszívó, amely többféle betegséget terjeszt, köztük olyat, ami halálos kimenetelű is lehet vagy maradandó károsodást okoz. Azt is tapasztaljuk, hogy a kullancsokkal már nem csak az erdőkben lehet találkozni, közelebb jöttek az emberhez, és egyre több van belőlük. Nem csoda, hiszen ha nem pusztítja őket semmi, jobban szaporodnak.”

Bózsik Béla Pál azt mondta: évekkel ezelőtt kidolgoztak egy környezetbarát, vegyszermentes megoldást is. Ez egy közönséges penészgomba felhasználásával fejti ki hatását, és semmi másra nem ártalmas, csak a kullancsra. Már szerződést is kötöttek egy befektetővel, és több önkormányzat is érdeklődött a védekezés felől, így meglehet, hogy az idei lesz az első év, amikor végre alkalmazni is tudják. „Már az is nagy előrelépés lenne, ha legalább közparkokban, lakott területen használni lehetne. Igény lenne rá, az unió több országában is évek óta kampányolnak azért, hogy lehessen irtani a kullancsot. Mindeddig hiába. Felfoghatatlan, hogy egy egyre több emberre ártalmas, haszontalan élősködőt miért védenek ekkora erőkkel. Főleg mivel az unió különösen kullancsveszélyes terület” – tette hozzá.

vg.hu