Hagyományőrzés Hajdúszoboszlón

Kultúra

Hagyományőrző napot tartottak a Kulturális Központban november 19-én, ahol az érdeklődők felidézhették hajdú hagyományaink kis szeletét.

Elsőként Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere tartott érdekes előadást a magyar szürke szarvasmarháról „A magyar szürke meséje” címmel, melyben időutazásban vehettek részt a magyar történelemben, lenyűgözően szép képekkel és számos gazdaság-és kultúrtörténeti emlék felfedezésével.

A program folytatásaként a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum Baráti Köre és Városi Lőegylet fegyverbemutatóját láthatták korhű ruhákban, mely egészen a Bocskai kortól az 1848-49-es szabadságharcig vonultatta fel a harci eszközöket.

A Kulturális Központ első emeletén „Legyél te is hajdú vitéz” címmel interaktív foglalkozást és kézműves játszóházat tartottak kicsiknek és nagyoknak.
Különleges gasztronómiai élménnyel várták a közönséget, akik szürke marha gulyást és slambucot kóstolhattak. Az ételeket Holoda Attila, Hajdúszoboszló város alpolgármestere, Antalné Tardi Irén és Máté Lajos önkormányzati képviselők osztották.

Díszsortűzzel tisztelegtek a város zászlajának tiszteletére a Hajdúsági Múzeum Baráti Köre és Városi Lőegylet a Kulturális Központ melletti füves területen, melyben a szoboszlói lovashajdúk is közreműködtek. Emellett korabeli hangszerbemutató és zeneszó szórakoztatta a népes közönséget.

Az est végéhez közeledve köszöntőt mondott Holoda Attila alpolgármester, majd 18 órától Hajdúsági táncház vette kezdetét, melynek házigazdája a Forgórózsa Néptánc Együttes volt, a zenéről pedig Heit Lóránd és zenekara gondoskodott.