Papp László: Debrecen soha nem vonul ki az oktatásügyből

Helyi hírek

Debrecen az oktatásügyből soha nem vonul ki, bármilyen szabályozás legyen az ágazatban – jelentette ki a cívisváros polgármestere kedden az Új Főnix Tervet bemutató tájékozatóján a helyi Kölcsey központban.

Debrecent erre nemcsak tradíciói kötelezik, hanem város- és gazdaságfejlesztési törekvései is ösztökélik az önkormányzatot – tette hozzá Papp László mintegy 300 fős hallgatósága előtt.

Az Új Főnix Terv keretében a következő években Debrecenben 10 milliárd forintot fordítanak oktatási intézmények fejlesztésére, szeptemberben pedig megalakul a Debreceni Oktatási Tanács, amelynek munkájába az intézményvezetők mellett várják a tanárok, a pedagógus közösségek képviselőit is – tette hozzá a polgármester.

Papp László azt mondta: 2050-ig szeretnék elérni, hogy 240-250 ezres lélekszámú legyen Debrecen, minél több fiatal érkezzen a városba, telepedjen le, s érezze, “itt érdemes élni, érdemes jövőt tervezni”.

Ennek érdekében bölcsőde- és óvodafejlesztésbe kezdenek, felújítják az általános iskolákat, a kollégiumokat, megerősítik a két tannyelvű, főként a német nyelvű oktatást, miután egyre több német cég érdeklődik befektetési szándékkal Debrecen iránt – sorolta a polgármester megjegyezve: a tervek szerint a 2018-19-es tanévtől megkezdhetik az oktatást a régió egyetlen nemzetközi iskolájában, ahol az óvodától az érettségiig angol nyelven folyik majd a képzés.

“Az oktatás stratégiai kérdés Debrecen számára, és úgy is kezeljük” – fűzte hozzá Papp László.

A polgármester kitért arra, hogy az Új Főnix Terv keretében több mint 200 milliárd forint fejlesztési forrás, az elmúlt 25 év legnagyobb forráskerete válik elérhetővé a városnak a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban.

Papp László kiemelte a helyi repülőtér és a környékén létrejövő déli ipartelep, valamint üzleti innovációs park tervét, ahol már megkezdték az ipari infrastruktúra kialakítását.

A közlekedésfejlesztési program keretében 21 milliárd forint európai uniós támogatással alakítják ki az új főpályaudvart, amely vasúti összeköttetést biztosít majd a vasút- és autóbusz állomás, illetve a repülőtér között – sorolta Debrecen polgármestere.

Papp László az Új Főnix Terv kulturális eleméből a Csokonai Nemzeti Színház felújítását, a Csapó utca térségében új zenei negyed kialakítását, valamint az Európai Kulturális Fővárosa 2023-ban cím elnyeréséért tervezett fejlesztéseket emelte ki.