Összefognak a debreceni Quaestor-károsultak

Gazdaság Helyi hírek
2015.03.20-án pénteken 16:00 órakor a debreceni Quaestor iroda (Csapó u. 7.) előtt találkoznak a brókercég helyi károsultjai.

                                >>> A petíció itt írható alá! <<<

Ha Ön is érintett az ügyben, bizonyára érdekelni fogja az általuk megfogalmazott petíció, mely így szól:
” A Q kötvényt vásárlók a Questor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel kötöttek adásvételi szerződést, amely intézmény tagja a BEVA-nak. Mivel sem az ügyfélszámla szerződésen, sem az egyes adásvételi szerződésekben nincs feltüntetve, hogy az általunk vásárolt kötvényre nem terjed ki a BEVA védelme (amit pedig nem biztosított szolgáltató esetén a Tpt. 210.§ (3) bekezdése kifejezetten előír), emellett (!) a kötvényvásárlás során a Questor alkalmazottjai kifejezetten azt a tájékoztatást adták minden ügyfélnek, hogy a kötvényre kiterjed a BEVA garanciája, a kötvény tőke és hozamgarantált, ezért alapos okkal feltételezhettük azt, hogy kötvényünk a BEVA által biztosított, tehát tévedésbe ejtettek minket tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatva azon ügyfelekkel szemben, akik kellő körültekintéssel jártak el a szerződés megkötésekor.

Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a médiában hangoztatott irreálisan magas hozam nem volt valójában magas, hiszen mindig csak néhány százalékponttal volt magasabb a banki kamatoknál, ami nem példa nélküli. A banki kamathoz képest mindig csak néhány százalékkal magasabb hozam vonatkozásában azt az indoklást adták, hogy:

  1. a) egyrészt a diszkontkötvény kapcsán nincs szükség számlavezetésre, így nem merül fel annak költsége;
  2. b) másrészt mivel nem küldenek papír alapon pl. havonta elszámolást, mint a bankok, így ezen költségek elmaradása is növelheti a hozamot (nem számítanak tehát fel olyan költségeket, amit a bankok, mint közvetítő intézmények felszámolnak);
  3. c) harmadrészt a kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, ezért a bankbetétekhez hasonlóan alacsony kockázatú, tőke és hozamgarantált, ellentétben a részvényekkel, amelyek gyakran magas kockázatokkal járnak.
  4. d) Az OBA szerint a bankbetétekhez képest sem magas kockázatúak a Q kötvények. Az OBA jelenleg hatályos tájékoztatójának 20. pontja az OBA által biztosított alacsonyabb kockázatú bankbetétek kapcsán is az alábbiakat írja:

“VÉD-E BÁRMILYEN MAGAS KAMATOZÁSÚ BETÉTET AZ OBA?

(…) Ha egy betétes az azonos nagyságú és lekötési idejű betét bank által meghirdetett kamatához képest jelentősen magasabb kamatot vagy más vagyoni előnyt kap, akkor betétjére az obavédettség nem vonatkozik. A „jelentősen magasabb kamat” a nyilvánosan, a banki kondíciós listában meghirdetettnél relative nem egy-két százalékkal, hanem jelentősen nagyobbat jelent!” A Q kötvények tehát még az OBA által védett bankbetéti kockázatoknak is megfelelnek! Alapos okkal és indokoltan feltételezte tehát valamennyi befektető az ígért hozam szokásos mértéket meg nem haladó voltát.

Sajnos, a sok ellenérdekeltség, illetve az információk hiánya miatt, a média akarva-akaratlanul a károsultak ellen hangolja a közvéleményt, ezzel elfedve az igazságot, miszerint a Queastor károsultakat pont úgy csapták be intézményesen, mint a devizahiteleseket (bár a devizásoknál volt halvány utalás az árfolyamkockázatra, jelen esetbe még ez sem, hiszen az vállalat és annak alkalmazottai kifejezetten tagadták a Q kötvény kockázatait, arról egyértelműen félre tájékoztatták (vagy nem tájékoztatták a valós helyzetről) az ügyfeleket!)!

Erről a piacfelügyelet is tudott, amit mi sem bizonyít jobban, mint a 2010-ben kiadott “megrovásuk”, erről lásd: http://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/10_04_08-Questor.html

Álláspontunk szerint viszont ezt követően nem volt megfelelő annak a nyomon követése, hogy a felügyeleti felhívásban foglaltaknak eleget tettek-e, hiszen a befektetőket továbbra is megtévesztették.

A Questor cégcsoport körüli félreértéseket fokozta, hogy 2014-ben a Quaestor Superbands díjat kapott (a ”23 tagú, független szakemberekből álló bizottság“ a 2009-es kitüntetésük után másodjára díjazta a Questort).

Az eddigiek mellett fontos az a felügyeleti visszacsatolás, amit a befektetők az MNB-től kaptak:

2014 novemberében Windisch László aláírással támogatott egy 70mrd Forintos újabb kötvénykibocsátást, jelezve ezzel a MNB felügyeleti szervének jóváhagyását, tovább engedve és elismerve a Quaestor Zrt. működési modelljét.

A fentiek alapján a befektetett pénzünk teljes összegének a megtérítését kérjük, ami kapcsán fontosnak tartjuk a Kormány támogatását is.

A Questor cégcsoport kapcsán vélelmezett visszaélések miatt fontosnak tartjuk a felelősök felelősségre vonását is.

 

A petíció szervezői: Koroknai József / Tyll Attila       

Email:
koroknai.jozsef.q2015@gmail.com (Koroknai József)
attila.tyll@gmail.com (Tyll Attila)

Facebook: 
https://www.facebook.com/groups/1605971109639026/

                              >>> A petíció itt írható alá! <<<

Bárki aláírhatja, aki egyetért az üggyel, és aláírás után is anonim maradhat, ha ezt a lehetőséget választja. Egy e-mail címről két személy regisztrálhat. Minden regisztráció után megerősítő e-mail érkezik, ezt ne felejtse el ellenőrizni!