Novák Katalin: három intézkedéssel segíti a kormány jövőre a nagycsaládosokat

Gazdaság Ország

Három olyan intézkedés lép életbe jövőre, amely a nagycsaládosok életét megkönnyíti. Kettő közülük az ingatlanvásárláshoz kötődik, a harmadik pedig adminisztratív enyhítést hoz – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton Budapesten, az Erkel Színházban, a Nagycsaládosok az Erkelben című rendezvényen.

Az államtitkár elmondta: jövőre eltörlik azt az adminisztratív kötelezettséget, miszerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek.
A nagycsaládosokat kiemelten érinti, hogy új ingatlan vásárlása esetén a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál – közölte Novák Katalin.

Megjegyezte, hogy eddig maximum 30 millió forint értékű ingatlan után lehetett érvényesíteni a kedvezményt.  A módosítás akár 600 ezer forint teherkönnyítést is jelenthet egy család számára – tette hozzá.

Ha valaki a csok mellé kamattámogatott hitelt is felvesz, a közjegyzői díj a harmadára csökken, és ez több tízezer forint támogatást jelent egy családnak – hangsúlyozta az államtitkár.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke leszögezte: a NOE az a hely, “ahol a legnagyszerűbb emberek vannak”, akik együtt ünnepelnek és együtt segítenek a bajba jutott családokon.

A köszöntőket követően a nagycsaládosok a Diótörő című előadást tekintették meg az Erkel Színházban.